Lars Prytz fra Sortland har i fire år filmet sine turer i Lofoten og Vesterålen. Sønnen og regissøren Håvard har nå klippet nesten 3.000 videosnutter sammen til en 52 minutter lang dokumentarfilm, som for første gang vises frem for et publikum på Kulturfabrikken søndag kveld.

– Jeg tror nok Pappa er stolt av denne dokumentaren. I sommer var vi innom Kulturfabrikken på Sortland og hadde en testvisning av filmen – bare han og jeg i salen. Mot slutten, når mørketidslyset kom, og nordlyset spredde seg over lerretet, kunne jeg skimte en tåre i øyekroken hans. Denne filmen betyr nok mye for ham, forteller Håvard Prytz og legger til.

– Men Pappa er jo en nøktern type, og han sa noe sånt som «Æ trur jo dettan må vær nåkka folk kan synes e fint!».

Vil få frem det enkle

Ettersom prosjektet skred frem, fant han ut at far/sønn-forholdet ble en viktig del av filmen

– Etter hvert fant vi ut av filmen ikke var «Til naturen», som arbeidstittelen tidligere var, men til meg. Derfor heter filmen nå «Røtter» og handler om en far som ønsker å videreformidle sitt syn på naturen til neste generasjon, sier Håvard.

Dokumentaren ble til med et ønske om å finne ut av farens store fascinasjon for naturen.

– Målet med hele prosjektet har i grunn vært å få Pappa i TV-ruta på NRK i beste sendetid. Ikke fordi det nødvendigvis er så viktig for verken ham eller meg, men hans lidenskap for naturen, og da særlig det enkle i naturen, har fascinert meg hele livet. Jeg startet med dokumentarprosjektet for å finne ut av nettopp dette. Derfor snakker han nettopp til meg, og underforstått publikum, underveis i hele filmen, sier Håvard.

Les også: – Noen øyeblikk er helt magiske

Utallige timer med redigering

Filmen er i kontinuerlig utvikling, ifølge regissøren, og prosjektet er nå inne i sitt fjerde år.

– Pappa filmer, og jeg redigerer. Vi er med andre ord et ganske lite produksjonsselskap. Jeg har fått tilsendt nesten 3.000 klipp, og antall timer i klippen har jeg ingen formening om – men det er mange.

Han satser nå på å få ferdig filmen i løpet av året.

– I skrivende stund er filmen 52 minutter lang, men etter et møte med NRK, som jeg synes gikk veldig bra, skal jeg klippe en ny versjon på 39 minutter. Det er ønskelig lengde i forbindelse med «Ut i naturen» og lignende naturprogrammer. Men vi kommer til å vise den 52 minutter lange versjonen på Sortland, sier han.

Fire årstider

Ifølge Håvard var faren amatør da han begynte å filme for fire år siden.

– Pappa har alltid vært interessert i foto, og han har tatt bilder hele livet. Men han hadde jo ingen erfaring med filmfoto, og utviklingen hans som videofotograf har vært stor. Den gjennomgående tilbakemeldingen fra folk som har sett dokumentaren, er at naturbildene er utrolig vakre. De viser Vesterålen fra sin fineste side gjennom alle fire årstider.

De har samarbeidet hele veien for å sette formen på dokumentaren.

– Jeg tar den dramaturgiske biten, hvordan vi strukturerer innholdet, og sammen kommer vi frem til hvordan vi skal uttrykke og vinkle det. Det er jo Pappa sitt syn på naturen som formidles, og derfor har det vært viktig for meg at han formulerer replikkene på sin måte.

Forskjellige liv

Det beste og viktigste med prosjektet har ifølge Håvard vært samarbeidet med faren.

– Samarbeidet mellom meg og Pappa har vært veldig viktig. For selv om vi alltid har hatt god kontakt, lever vi to vidt forskjellige liv. Mens jeg sitter midt i Oslo-gryta og lager «Paradise Hotel», plukker han multebær i marka en rolig høstmorgen. Det er fint at generasjonene kan møtes. Jeg har lært ham bedre å kjenne og forstår hans nære relasjon til naturen bedre.

Det har også ført Håvard ikke bare nærmere faren, men også naturen.

– Selv setter jeg mer pris på naturen nå enn for fire år siden, og i så måte har han jo lyktes. Jeg har jo tross alt vært med ham på tur i fire år gjennom kameraet. Jeg tror denne nerven mellom oss kan merkes i filmen og styrker budskapet.

– Gir ekstra glede

Førstkommende søndag kveld vises filmen på Kulturfabrikken på Sortland, i et samarbeid med Kultur- og naturuka.

– Da prater jeg litt om samarbeidet og hvordan prosjektet har utviklet seg. Vi håper på godt oppmøte, det hadde vært moro å fylle salen, sier Håvard.

Faren Lars mener filmingen har gjort at han også selv har satt ekstra pris på friluftsopplevelser.

– Det er helheten jeg først og fremst er fornøyd med. Å filme gir en ekstra glede over fine stunder i naturen – man har et oppdrag og blir ekstra kreativ. Og å komme hjem å se hvor bra opptakene blir, i fullt HD-format, gir meg en god følelse. Jeg har jo med mikrofon også og får med alle lydene. Det blir veldig fint, sa naturfotografen da VOL omtalte prosjektet i fjor.

Nå som han har sett det (nesten) ferdige resultatet, tror han mange vil ha glede av filmen.

– Målgruppa for filmen er ikke bare de som setter pris på naturen, men alle som kan relatere seg til hvilke verdier man viderefører til neste generasjon. Selvsagt er filmen også midt i blinken for dem som har en forkjærlighet til Nord-Norge, spesielt Vesterålen og Lødingen Vestbygd, sier han.