Rabin Tawfeeq Mohammed-Ali sier han har hørt mange rykter om hvorfor hans vandel gjør at Baren Første på Sortland mister skjenkebevillingen fra lørdag 1. oktober.

Men verst synes bareieren det er å måtte stenge Baren Første og permittere åtte ansatte.

Les også: Fikk vedtaket få dager før bevillingen gikk ut

– Ikke hyggelig

I tillegg til å eie Baren Første driver Rabin Tawfeeq Mohammed-Ali butikken Mekk på Skibsgården. Inntil nylig har han også drevet Mix Skibsgården, som han nå har overlatt til fetteren sin.

– Rabin har mange kjente her på Sortland. Etter at det i media kom frem at han ble vurdert av formannskapet som uegnet til å ha bevilling, går det rykter om hva han egentlig har drevet med. Derfor er det et behov for å gå ut i pressen og si litt om hva dette egentlig dreier seg om. Rabin føler seg mistolket av folk etter uttalelsen fra Sortland kommune, sier advokat Ola Øraker.

Han bistår Mohammed-Ali, som selv sier de to siste ukene har vært trasige.

– Det har ikke vært hyggelig i det hele tatt. Mange stiller spørsmål om hva jeg har gjort. Folk tror jeg har drevet med hvitvasking av penger, blitt tatt med narkotika og alle slike type ting. Derfor vil jeg gå ut i media, i stedet for at ryktene bare går og hver eneste kunde på Baren Første eller på Mekk kommer og spør hva som har skjedd, sier han.

– Men du har en voldsdom mot deg?

– Jeg er fremdeles en snill gutt. Når det gjelder voldsepisoden, er alt snudd opp-ned fra jeg fikk dommen i april. Ingenting er som da jeg ble anmeldt. De to som retten trodde på, har endret forklaring. Kommunen kan derfor ikke basere seg på dommen, siden den er anket og skal opp i desember, sier bareieren.

Verken han eller advokat Øraker vil gå inn på flere detaljer i voldssaken.

Les også: Baren Første og Milano mister skjenkebevillingen

Åtte ansatte permitteres

Baren Første har to heltidsansatte og seks deltidsansatte, som nå må permitteres.

– Dette er en grusom sak for meg, men jeg må bare ta det som det kommer. Det går mest utover mine ansatte. Jeg har vært åpen om saken med dem, og de er veldig lei seg og synes det er trasig å miste arbeidsplassen. Det er ikke bare-bare å finne seg ny jobb på Sortland, sier Mohammed-Ali.

Han har innehatt skjenkebevilling sammenhengende i over ti år. Fra 2005 drev han utested på Stokmarknes, og Baren Første har han drevet fra 2008.

– Ingen har drevet baren så lenge som jeg har. Jeg har hatt skjenkebevilling siden 2005 og aldri hatt noen problemer. Baren Første har hatt flest besøk av skjenkekontrollen, og vi er stedet som selger klart mest alkohol. Vi har levende musikk hver helg. Det er ikke hver dag vi går med overskudd, men vi holder åpent for at folk skal ha det artig og ha et sted å gå til, sier han og forteller at han også har fått mye støtte, selv om ryktene har gått.

– De som kommer til Baren Første, trives godt. Det er sikkert ikke alle liker som liker å være på baren min, men mange sier ansikt til ansikt med meg at det er tragisk at baren blir stengt, sier bareieren.

Han stiller også spørsmål ved hvor alle skal gå ut på Sortland fra lørdag av, når Baren Første stenger dørene.

– Vi er det eneste utestedet som har åpent alle dager, vi har størst omsetning og plass til 100 personer. Blå Bar er en koselig plass, men har bare plass til 60-70 personer, og Stasjonen Bar er åpent bare på lørdager. Det er en trasig situasjon, også for sortlandsbefolkningen. Hvor skal alle sammen få plass når de går ut nå, spør Mohammed-Ali.

Les også: Baren Første er sortlendingenes foretrukne vannhull

Vil ikke selge

For å kunne søke om ny skjenkebevilling allerede nå, må firmaet få ny eier. Men det er ikke et alternativ. I hvert fall ikke med det første, ifølge de to.

– Da må Rabin selge virksomheten, og det er en lang prosses. Vi har ikke mulighet til å få til det i løpet av to-tre dager, så her er han helt sjakkmatt og må stenge uansett. Og i utgangspunktet ønsker han å fortsette virksomheten, han vil ikke selge den videre. Han ønsker å komme i gang igjen selv og betjene sortlandsfolket, sier advokat Øraker.

– Jeg mener Sortland kommune har dømt meg for noe jeg ikke er dømt for ennå. Voldssaken er ikke avgjort. Jeg har jobbet hardt og skapt mange arbeidsplasser, og jeg skal kjempe videre for å fortsette med Baren Første, sier Mohammed-Ali.

Tror baren blir stengt lenge

Om man mister skjenkebevillingen, kan man gå til tingretten og få en midlertidig bevilling, ifølge advokat Øraker.

Men når den løper ut, som i dette tilfellet, kan verken en domstol eller fylkeskommunen gi en utvidet skjenkebevilling.

– Det er det kun kommunen som kan gjøre, så der er vi sjakkmatt. Neste formannskapsmøte er 20. oktober. Vi mener vedtaket som er fattet, ikke er lovlig og må oppheves. Også må det innhentes nye uttalelser, så dette kan ta lang tid, sier advokaten.