Byggmester Karl Behrens omstridte prosjekt i Kvartal 13 på Sortland var torsdag igjen til behandling i formannskapet.

Denne gangen gjaldt saken makebytteavtalen utbyggeren har med kommunen, hvor de to partene har byttet eiendom seg imellom for å realisere hver sine prosjekter i kvartalet. I avtalen heter det at kommunen kan ta tilbake sine eiendommer dersom Behrens ikke har startet byggingen innen 1. januar 2017, dette for å ha styring med fremdriften i kvartalet.

Utløpt rammetillatelse

Rammetillatelsen til Behrens byggeprosjekt utløpte 10. oktober i år. Behrens har søkt om at denne utvides med tre år, noe kommunen har avvist da loven sier at dersom tiltak ikke er satt i gang innen tre år, faller rammetillatelsen bort. Denne kan ifølge plan- og bygningsloven ikke forlenges. Dermed må Behrens levere en helt ny søknad til kommunen, og denne må behandles på nytt. I praksis betyr dette at Behrens ikke rekker å sette spaden i jorda innen makebytteavtalen utløper 1. januar neste år.

Derfor har Behrens nå bedt politikerne om at kommunens frist til gjenkjøp utsettes til 1. januar 2021, slik at han kan realisere utbyggingsprosjektet.

Av sakspapirene fremgår det at utbyggeren mener kommunen har opptrådt klanderverdig i saken ved å gi uklar og til dels motstridende informasjon. Han mener også at det har vært uforholdmessig lang behandlingstid i byggesaken.

Får ett år ekstra på seg

Opposisjonen med Høyre og Frp ville i torsdagens møte etterkomme utbyggerens ønsker om å forlenge makebytteavtalen til 2021. Det ville ikke posisjonen.

SVs Oddmund Enoksen la først på bordet et forslag om at fristen for gjenkjøp ikke skulle forlenges. Dette var det kun Enoksen selv som stemte for. Et subsidiært forslag fra samme representant om å sette fristen til 1. januar 2018, ble støttet av posisjonen og vedtatt.

- Med det vedtaket ønsker vi å være litt smidig, men samtidig ha kontroll på at det skal være fremgang i kvartalet, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo til VOL.

- Utbygger har hatt god tid til å realisere sine planer, og har fått utsettelser før. Jeg kjenner ikke den administrative behandlingen og kan si noe om kritikken han retter mot kommunen, men vi valgte å imøtekomme han litt, da det var ett av argumentene for å utvide fristen. Nå får utbygger ett år ekstra, og det mener det bør være god nok tid til å realisere planene, sier Bjørkmo.