Mandag formiddag var Nordland fylkeskommune tilstede på Sortland for å gå gjennom blant annet byplanen fysisk sammen med blant andre Sortland kommune, administrasjonen og politikere.

Mandag kveld var det i den forbinelse duket for åpent møte om temaet.

Under møtet var det først innledning før det var duket for åpen debatt.

Næringssjef Håvard Hamansen Wallstad innledet debatten med ordfører Tove Mette Bjørkmo og Inngelinn Noresjø på panelet. Han oppfordret til konstruktiv debatt.

Etter at Ordfører Tove Mette Bjørkmo og Fylkesråd Ingelinn Noresjø hadde holdt hver sin innledning hvor de gikk gjennom byplanen og hvordan de jobber, var det duket for debatt hvor de to ble stilt til veggs av aktører i næringslivet.

Storhandelkonseptet ble et viktig tema. Her åpnet Bjørkmo for at byplanen kan bli revidert på nytt allerede ett år etter den ble vedtatt.

- Jeg tror vi må ha en ny handelsanalyse som gjør at vi kan gjøre mer enn å synse om sentrumsutviklingen. Vi må ha fakta og så kan det kanskje bli slik at vi må revidere byplanen, sa hun fra podiet.

- Vi er i starten på en prosess. Ingenting er endelig avgjort Representanter for Nordland fylkeskommune trålet sentrumsgatene i Sortland for å få et mer helhetlig bilde av byen og byplanen. Sentrumskjernen

Møtet åpnet med at sortlandsorfører Tove Mette Bjørkmo gikk gjennom e viktigste punktene i byplanen.

- Det er viktig med en plan. Det gir forutsigbarhet for oss, for næringslivet og for fylkeskommunen. Det å få på plass byplanen i fjor var viktig, sa Bjørkmo før det kom et stort men.

- Men, er det skjedd endringer som gjør at byplanen allerede er utdatert, spurte hun.

Et moment som er sentralt i byplanen og som Bjørkmo snakket om var sentrumskjernen. Hun snakket om at dette var hvor detaljhanelen skulle ligge, hvor en skulle finne parkeringsmuligheter og kultur.

I tillegg gikk hun inn på den varme poteten, elefanten i rommet, nemlig  storhandelkonsept og plasskrevende handel.

- Vi ønsker å være et handelssenter, men det er skjedd endringer og kommet konkurranse fra Harstad og Svolvær. For å møte den konkurransen må Sortland også endre seg. Hvordan muligheter har vi å møte den konkurransen. Det var der vi følte byplanen ble litt sprengt når det ble satt av seks områder utenfor sentrum til storhandel og at vi kun kunne bruke to av de i tiårsperioden.

Som kjent ble det ene området Biltema-butikken som føres opp på nordsiden av Sortlandsbrua og det andre da på Strandskogjordet. Dermed er det ikke plass til flere storhandelkonsepter før etter 2027, ifølge byplanen.

Bjørkmo gikk også inn på at byplanen måtte opp til diskusjon.

- Mye av planen er veldig bra, men det er flere punkter vi må se på, fortalte hun.

Krever at Sortland kommune tar regninga for nye adkomster I et brev til Sortland kommune mener fortsatt at Sortland kommune har begått saksbehandlingsfeil i behandlingen av ny adkomst til deres næringsområder på nedsiden av Strandskogjordet. Nå har de fremstilt flere krav til kommunen. - Engasjement

Fylkesråd for Kultur, Miljø og Folkehelse, Ingelinn Noresjø har merket et stort engasjement rundt sentrums og handelsutvikling.

- Jeg har merket meg et veldig stort engasjement både fra folk, fra kommunen og media. Dette har vært tema på folkemunne, i aviser med journalister som stiller spørsmål og med næringsdrivende. Det er veldig bra og det vitner om folk som bryr seg om byen sin, sa hun.

Videre sa hun at byplanen viste en utvikling, men at en nå vil gå inn å endre.

- Når det skjer vil vi gjerne finne gode løsninger for Sortland. Det at alle får sine ønsker oppfylt er ikke sikkert, men at vi kommer til å få til en løsning er jeg sikkert på.

- På fylket vil vi at kommunene skal lage så gode planer at de står seg over tid. Da blir det forutsigbart. Men det er ikke så lett. For kommunene har ikke alltid viljen å være tro mot sin plan. For når etableringer kommer på banen med muligheter, er det ikke lett. For det er etableringer som kan ha store ringvirkninger.

Beate Bø Nilsen(H) på fylkestinget: Stilte spørsmål om påstått lukkethet rundt Strandskogjordet Beate Bø Nilsen spurte fra talerstolen i Fylkestinget i går om hvorfor fylkeskommunen har opptrådt så lukket rundt spørsmål om behandling av storhandel i Sortland kommune. Begrepene

Videre gikk hun inn på handelsanalysen som blant andre VOL har dratt frem i forbindelse med byplanen.

Denne analysen ble bestilt fra Sortland kommune og denne analysen ble brukt da det ble avgjort at to storhandelkonsepter var nok frem mot 2027.

- Det er da ikke nok å si "Jo, vi ser at så mange drar til Harstad" og vi trenger flere. Vi må ha mer fakta for å gå inn å endre premissene for byplanen, fortalte Noresjø.

Noresjø gikk også inn på sentrumsavgrensning og at dette var noe Sortland avgjorde, men at sentrum var mer enn handel og at sentrumskjernen var viktig i forhold til dette med sentrumsavgrensning.

Videre gikk hun inn på at hun hadde snakket med mange næringsdrivende som hadde kommet med sine innspill.

- Dere har snakket om "oss og meg" og det er deres jobb. Vi kan ikke ta stilling til ting ut fra det. Vi må se på det store bildet. Det jeg kan si at vi også vil Sortland sitt beste. Vi vil også ha utvikling, fortalte hun. Sammen har jeg derfor tro på at vi skal komme til gode løsninger.

Mener Bjørkmo får smake sin egen medisin Fylkespolitiker Dagfinn Olsen (Frp) mener sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) har seg selv å takke for at Sortland får storhandel-nei fra fylkeskommunen. – Nå får hun svi for noe hun selv har vært med på å bestemme, sier Olsen. Paneldebatt

Under paneldebatten ble det diskutert hvorfor fylkeskommunen vedtok at etableringen på Strandskogjordet var storhandel og ikke plasskrevende handel.

- Vi mente i utgangspunktet det var plasskrevende, men så har fylkeskommunen gjort et vedtak, sa Bjørkmo.

Noresjø forklarte dette på følgende måte.

- Strandskogjordet har vært gjenstand for mye diskusjon, Defenisjonene på varegruppene diskutert. Det har vært uenighet mellom fylke og kommune på hva denne etableringen er.

Noresjø fortalte videre at ut fra nasjonal politikk så er det når en etablerer et bygg på over 6000 kvadratmeter så har en sett at det er vanskelig å gå inn i ettertid å endre hva et bygg er regulert som.

- Derfor har vi sagt at etableringen på Strandskogjordet er et storhandelkonsept. Vi har møtt partene og ut fra det så ser vi at det kan være grunnlag for å se på området på nytt. Vi skal nå inn i en prosess og så får vi se hva vi ender på. Det er et politisk spørsmål og hvor mange sore bygg med varehandel vi skal ha utenfor sentrum, sa hun.

Bjørkmo: - Må få mer plass til storhandel i byplanen Ordføreren mener det bør settes av flere arealer til storhandel i Sortland. Positiv

Tidligere rådmann i Sortland Rolf M. Lossius, som nå er konsulent blan annet for de næringsdrivende på nedsiden av Strandskogjordet, kom med positiv kritikk til kommunen og fylkeskommunen.

- Det er positivt at når grunnlaget for avgjørelser ikke stemmer, at en setter på pauseknappen. Det er ikke tvil om at handelsanalysen som lå til grunn for byplanen ikke var god nok. Der var det satt av 7000 kvadrat til storhandel. Omtrent før planen var vedtatt var dette fylt ut. Kapasiteten er spreng, sa han. Videre fortalte han at det under arbeidet med byplanen skjedde en utvikling.

- Når en nå ser at kapasiteten er sprengt, så er det positivt at en går i dialog om hvordan en skal få utvikling. Mitt råd er bare at pauseknappen ikke står på for lenge. Da kan en miste konsepter. Harstad og Lofoten utvikler seg. Om vi skal vente her på at en eventuell revidering av byplanen kommer på plass, kommer vi til å tape konkurransen, sa Lossius.

Næringsliv og Sortland kommune raser: Fylket sier nei til mer storhandel Både næringslivet og kommunens byråkrater er svært kritiske til fylkets vedtak om Strandskogjordet. Blir vedtaket stående kan ingen fler aktører etablere storhandelskonsepter i Sortland før etter 2027. - Må ta styring

Fylkesråd Noresjø sa under paneldebatten at hun var imponert da hun gikk gjennom sentrum, mandag.

- Jeg så ikke et tomt butikklokale. Det er positivt og det er viktig å ha med seg og det er viktig å beholde. Spørsmålet er hvor mye vekst i og utenfor sentrum en tåler før det går på bekostning av de som er etablert her i dag. Det er politikerne som skal definere hvordan utviklingen skal være. Da må en si ja til noen og nei til andre. Det er ikke lett og derfor er byplanen viktig.

Rødts Christoffer Ellingsen var derfor opptatt av en åpning av flere områder for storhandel for å sikre at kommunen kan ta føring over utviklingen.

- Et poeng som er viktig. Det er fire områder innefor sentrum satt av til større prosjekt. Om det er å kaste ansvar over på oss å si ja til noe nei til andre. Da må vi ha flere alternativer for denne type etableringer, om vi har bare to, så ser vi det er fryktelig vanskelig å si nei. Vi må se på byplanen på de områdene som er avsatt og åpne for å få flere områder nå. Om ikke har vi ikke valgmuligheter for å styre utviklinga videre. Det kan vi ikke i dag, sa han.

Noresjø pekte i den forbindelse det å være restriktiv kunne være med på å sette kommunen i førersetet.

- Har man først åpnet for handelsområde og det kommer noen som vil etablere seg kan en ikke si nei så lenge de er innefor retningslinjene i byplanen. Antall områder og hvor store de skal være som gir ei regulering. Planen i dag har ei så sterk begrensning. Vi ser samtidig at det er ledige lokaliteter innefor sentrum. Når det er flere tusen kvadratmeter innefor sentrum så er det muligheter der. Hvordan kan vi gjøre de attraktive for aktører, spurte hun.

Møtet var godt besøkt med godt og vel femti deltakere. Dialogen mellom kommune, fylkeskommune og næringsdrivende vil fortsette i tida fremover.