– I dag er det ikke mange tidsvitner igjen som kan fortelle om denne delen av krigshistoria, så dette er et foredrag man ikke bør gå glipp av.

Det sier leder ved Sortland museum, Åsa Elstad, i en pressemelding. Fredag inviterer museet til foredrag med Helge L. Larsen i sine lokaler i Kulturfabrikken. Sortlendingen, som er født i 1926, skal vise bilder og fortelle om krigen, og om da han var i tjeneste for det norske reservepoliti.

Vinteren 1945 rømte Helge sammen med to-tre andre fra Sortland til Sverige, via Bjørnfjell, etter at det gikk rykter om at de var under oppsikt av tyskerne.

– Han satt i interneringsleir på Kjesäter vest for Stockholm en kort tid. Helge kunne spille trompet, derfor ble han innrullert i det norske reservepolitiet, polititroppene, som i virkeligheten var militære styrker som skulle sendes inn i Norge for å opprettholde ro og orden etter at freden kom, forteller Elstad i pressemeldingen.

Militærkorps

– Som en del av IX bataljons musikkorps kom han etter frigjøringen i mai 1945 til Norge. Bataljonen reiste fra Østlandet til Nordland med tog og fikk base på Rognan. Soldatene deltok i jakt på og arrestasjoner av tyske Gestapo-folk, og militærkorpset reiste rundt og holdt konserter. Blant annet var de i Bodø, Mosjøen og Hattfjelldal.

Hele historien forteller han selv tirsdag.

Samtidig kan du få med deg museets nye utstilling, Glimt fra andre verdenskrig. Utstillingen består av to deler. «Tause kvinner. Ukjente historier» viser fire kvinner skjebne i Nord-Norge under krigen, og er produsert av Narviksenteret med Røde Kors Krigsmuseum, og er støttet av Fritt Ord.

Krigen sett fra Sortland

Den andre utstillinga er lokalprodusert, og tar for seg krigen og okkupasjonen sett fra Sortland.

– Selv om Sortland ikke var av de områdene som ble hardest rammet, opplevde også mange sortlendinger triste og dramatiske hendelser i løpet av de fem årene 1940 – 1945. Vi møter blant annet feltpresten, krigsseilere, sjøfolk i innenriksfart, krigsfanger og tvangsevakuerte nordfra. Utstillinga er også innom det mindre dramatiske hverdagslivet folk flest opplevde, med varemangel, rasjonering, hemmelig radiolytting og feiring av freden da den kom, avslutter Elstad.