Delegasjonen, som besto av fylkespolitikere, representanter fra fylkeskommunen, statens vegvesen og noen få lokalpolitikere, gikk innom byens tre kjøpesentre.

- Vi ønsker å gi fylkesrådet et helhetlig bilde av situasjonen når det gjelder byplanen dersom det blir aktuelt å gå gjennom den på nytt. At de da får innspill fra næringslivet, er gull verdt, sier ordfører i Sortland Tove Mette Bjørkmo.

Parkeringsproblematikk

På Skibsgården møtte de blant andre daglig leder, Bjørn Heireng. Han ville ikke gå i detaljer rundt byplanen, men pekte på noen områder han er særlig opptatt av i forbindelse med byutvikling.

- Vi har en parkeringsutfordring og skulle gjerne hatt mer regulert parkering. Samtidig vil vi at parkeringen fortsatt skal være gratis. Og så hadde det vært fint med et hotell til siden det avler mye aktivitet, sier han.

-Sunt med konkurranse

Heireng synes det er topp at Sortland får Biltema, blant annet fordi det gir Harstad mer konkurranse. Nytteverdien av å etablere flere kolonialbutikker, er han mer usikker på.

- Hvor mye mat skal vi spise?, spør han retorisk.

- Men det kan jo være sunt med god konkurranse siden dagligvarer ofte generer annen aktivitet, skjøt Torgeir Tobiassen i Sortland kommune inn.

- Starten på prosess

Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Ingelin Norensjø, synes at befaringen var nyttig og lærerik.

- Det var nyttig å prate med politisk ledelse og ikke minst høre synspunktene til næringslivet og lokale aktører, sier Norensjø.

På spørsmål om Norensjø har forståelse for at politikere og næringsliv i Sortland frykter at begrensningene i byplanen vil hindre at næringslivet vokser de kommende årene, svarer hun:

- Ingenting er endelig avgjort. Dette er starten på en prosess. Først skal vi finne en felles plattform der vi får en felles forståelse av situasjonen. Det er derfor en slik befaring som i dag, der vi ser i lag på alt, er så viktig. Vi kommer til en løsning, til slutt, slår Ingelin Norensjø fast.

Opptakt til møte

Mandagens befaring var på sett og vis et slags vorspiel til møte i Kulturfabrikken samme kveld, der næringsaktører i Sortland kan komme med innspill til byplanen.