Det kommer frem av statistikker for Vesterålen som SA har fått tilgang til fra Nordland Politidistrikt.

I 2015 var det totalt 32 anmeldte sedelighetssaker. 13 av dem gjaldt seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. 2 gjaldt seksuell omgang og voldtekt med barn under 14 år, seks gjaldt voldtekt og 11 av sakene gjaldt andre sedelighetssaker.

Videre ble 18 av sakene henlagt ut fra bevisets stilling. Én av sakene ble avgjort uten straffesak, to endte med forelegg og kun i tre av sakene endte det med tiltale.

Ei hel bygd lot være å gripe inn da Vårin gjennom hele barndommen ble seksuelt misbrukt av sin egen far og morfar Vårin Sørmeland (53) fra Sortland fikk barndommen og helsa si ødelagt av faren og morfaren. Mange visste hva som foregikk, men ingen grep inn. Stabilt

Tallet holder seg stabilt også i 2016, men sakene som omhandler voldtekt og seksuell omgang med barn under 14 år er fordoblet i 2016. Fire saker har omhandlet dette i 2016. Ni saker har dreid seg om seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. Så langt er ti saker henlagt. Ingen saker har så langt i år endt med tiltale.

I både 2016 og 2015 er det en differanse mellom antall saker  anmeldt og hvor mange saker som er ferdig behandlet. Årsaken til dette er at en del saker fortsatt etterforskes eller er i påtalestadiet.

I Nordland har man siden 2011 hatt en økning på 6 prosent i antall anmeldte sedelighetssaker. På landsbasis er tallet 12 prosent det siste året og en 22 prosents økning i antall anmeldelser for overgrep mot barn.