Også opposisjonen vil videreføre ungdomstrinnet ved Holmstad skole.

- Å legge ned et ungdomstrinn eller en skole for å sanere et budsjett er ikke riktig. Derfor mener vi at ungdomstrinnet på Holmstad bør videreføres og at skolestrukturen fredes frem til vi har fått realisert bestillingen på utredning av skolestrukturen i kommunen, fortalte Sivlia Ovik (H) under sitt fremlegg av planen.

Lavere kostnad på Brannstasjon

Ovik la også frem at de ønsket en lavere kostnad på den foreslåtte brannstasjonen.

- Det er varslet et estimat på kr 80 millioner kr for bygging av ny brannstasjon. Kommunestyret ber rådmannen dekke prosjektering av brannstasjon på kr 3 millioner innenfor rammen på 37 millioner kroner, fortalte Ovik.

Gratis halleie

- Høyre og FrP innførte gratis halleie sommeren 2015. Vi viderefører gratis halleie for barn til og med 12 år i hele økonomiplanperioden, forklarte Silvia Ovik.

Også de vil se på en mulighetsstudie for en flerbrukshall.

- Sortland kommune igangsetter mulighetsstudie av ny flerbrukshall. Det tas kontakt med lag og foreninger for å lage et interimstyre for å forberede en sak som skal tilbake til Formannskapet i løpet av 2. kvartal 2017. Saken skal kartlegge behov, plassering, innhold og økonomi.

Satsning på kvalitet i skolen

Planen Kvalitet i skolen (KIS) ble enstemmig vedtatt i kommunestyret i april 2015. Opposisjonen vil at denne planen skal satser på.

- Planen er et viktig verktøy for å sikre at alle barn og unge i Sortland blir så godt faglig rustet som mulig. En sentral del av KIS er Digital kompetanse. Vi vil derfor at det bevilges 450.000 til videre satsning på digital kompetanse i skolen, forklarte Ovik.

Sortland kommune har uttrykt ønske om å få kjøre prosjekter for å få ned sykefraværet blant de ansatte. Opposisjonen forklarte at de ville få ned fraværet blant gravide.

- Lignende prosjekter i andre kommuner har redusert sykefraværet blant gravide betraktelig. Kommunestyret bevilger 150 000 til dette formålet i vårt forslag til budsjett.

Vil oppgradere uteområder

Ovik la også frem en plan for oppgradering av uteområder. Her la hun frem følgende forslag:

  • Lamarka skole: Kommunestyret ser viktigheten av å komme i gang med oppgradering av uteområdet ved Lamarka skole, og bevilger kr 1 050 000 kr i 2017. Kommunestyret ønsker et samarbeidsprosjekt mellom kommunen og frivillige (FAU, foreldre, lag og foreninger) lik tidligere modeller ved blant annet Sortland og Strand barneskole.

  • Sigerfjord skole: Rådmannen bes legge frem en sak om status for oppgradering av uteområdet ved Sigerfjord skole i første kvartal 2017.

Gatelys

Ifølge opposisjonen er flere områder i Sortland er mørklagte.

- Det er nødvendig med både investering i nye gatelys og vedlikehold, sa Ovik.

«I forbindelse med opprusting av veien mellom Holmen og Maurnes som starter opp nå i høst skal det demonteres og skiftes ut mellom 60-70 gatelys. Lysene er av nyere type med natriumlamper som har erstattet gamle halogenlamper mange steder rundt i kommunen. På strekning fra krysset til Hognfjord/ Godfjord og innover er det fremdeles 30-40 år gamle halogenlamper som er modne for utskifting.

Gamle halogenlamper bruker nesten dobbelt så mye strøm som nyere natriumlamper, men lyser mye dårligere. Gjenbruk med å bruke armaturene som demonteres er både miljøvennlig og gir lavere energibruk. Når behovet for utskifting er stort og det også gir bedre belysning og bedre trafikksikkerhet er det kun positive effekter.», heter det i forslaget.

Oppgradering av Verkstedveien

Ovik la også frem forslag om å oppruste Verkstedveien, som i en periode har blitt bruk som avlasting under arbeidet i Markveien har, tilføres kr 3 500 000 kr til utbedring.

Opposisjonen mener også at sammenføyningen av Bjørklundveien skal vedtas.

- Sammenføyningen av Bjørklundveien - Vesterveien har vært planlagt i 30 år. I forrige periode ble det vedtatt regulering for den siste delen som vil innebære sammenføyning mellom Bjørklundveien og Vesterveien.

De mener at sammenføyningen vil redusere trykket på Vesterålsgata.

- Ved å realisere sammenføyningen vil man få redusert trykket i hele Vesterålsgata. Det legges inn 500.000,- på investeringsbudsjettet for å få prosjektet ut på anbud. Kostnadene ved å bygge sammenføyningen blir tatt inn i budsjettet når disse blir kjent for kommunestyret våren 2017.

Flere prosjekter

I tillegg ville opposisjonen prioritere følgende tiltak:

  • Det settes i gang et arbeid for å prosjektere gang- og sykkelvei ved Holmstad skole.

  • Plasthaller sør for Nortura: Det søkes alternative og rimeligere løsninger for plasthallene sør for Nortura. Rådmannen bes, hvis behov, komme tilbake til formannskapet med egen sak på dette.

  • Småbåthavn i torghuken - utrede egen sak på ny småbåthavn i Torghuken.

  • Ny kunstgressbane i Blåbyhallen: For å bevare suksessen bør det legges nytt kunstgress i Blåbyhallen. Kostanden er beregnet til cirka 2.6 millioner kroner.

Oddmund Enoksen var kritisk til forslaget.

- En legger opp til en økning, men viser ikke til hvor en skal hente disse pengene. En skyver ansvaret over på Rådmannen. Jeg vet at FrP drev med slike demonstrative vedtak på Stortinget før, men jeg synes det er en uforsvarlig måte å drive budsjettbehandling på.

Ovik repliserte.

- Jeg har stor tro til Rådmannen og at hun finner rom for de små endringene vi kommer med.