Siv-Elin Reitan fra Rusmisbrukernes interesseorganisasjon ble intervjuet av fagleder for rus i Sortland kommune, Ola Fenes, under ruskonferansen i Kulturfabrikken tirsdag.

Begynte som 13-åring

Hun fortalte at hun startet å drikke som trettenåring og at dette påvirket henne i flere år.

- Jeg var inne i et tungt rusmiljø i mange år frem til jeg var 19 år i Narvik. Jeg reiste fra byen, men rusen fulgte meg, fortalte hun.

Hun gikk fra alkohol over på tyngre stoffer og var fanget i et miljø med misbruk og salg gjennom flere år. Det hjalp ikke da hun forlot hjembyen Narvik.

- Jeg flyttet og trengte penger. Jeg begynte å selge og endte inne i et tungt rusmiljø igjen.

Det tok frem til hun ble 24 før hun skjønte alvoret.

- Først da sønnen min ble født, skjønte jeg alvoret. Da ble han tatt fra meg i flere år.

Sortland ungdomsråd arrangerer stor ruskonferanse i dag: - Ta vare på dem som sier nei til alkohol Tirsdag var det duket for Ruskonferanse i regi av Sortland ungdomsråd. Nykter

Reitan fortalte at hun etter hvert ble nykter og fikk sønnen tilbake.

- Men dette påvirket meg i flere år etterpå også. Det påvirket sønnen min. Jeg gikk glipp av store, viktige faser av hans liv. Derfor skulle jeg gjerne gjort ting annerledes, sa hun.

Rådet hennes var å snakke med noen man stoler på.

- Da jeg var 13, skrev jeg en stil på skolen om hvordan jeg hadde det. Jeg skrev om navnene, men dette handlet om mitt liv. Læreren spurte meg da om dette var meg. Da sa jeg nei. Om jeg da hadde sagt ja, hva kunne da vært annerledes? En tror kanskje en er helt alene når en er i denne situasjonen når en er ung. Det er en ikke. Snakk med noen du stoler på. Det kan være mulig å komme seg ut av det, sa hun.

Under en debatt senere under arrangementet fikk hun spørsmål om hvordan hun kom ut av rushelvetet.

- Det var behandling. Først var det å få gifta ut av kroppen. Så dreide det seg om å bli nykter. Så dreide det seg om å lære å leve på nytt. Jeg måtte lære meg til å nyte livet og fungere uten rus. Det var en lang kamp med mange tilbakefall, men til slutt kom jeg ut av det, fortalte hun.

Runar Slåttnes med advarsel til ungdommen under ruskonferanse: - Ta vare på hverandre – valgene dere tar i dag kan påvirke resten av livet deres Runar Slåttnes i politiet har hatt rus som fagområde siden 1992. Tirsdag delte han sine erfaringer med elevene i ungdomsskolene i Sortland. Flerdelt

Tirsdagens konferanse hadde også et innlegg fra politimann Runar Slåttnes som har rus som fagfelt i sitt virke. Mer om det i en egen sak på VOL senere i dag.

Elevene fikk også se film om rus, de fikk delta på quiz og de fikk se en paneldebatt med deltakerne på podiet.