Elever fra ungdomsskolene på Sortland var til stede i Møysalen under konferansen og ble gitt informasjon av flere instanser om rus og dens påvirkning.

Runar Slåttnes med advarsel til ungdommen under ruskonferanse: - Ta vare på hverandre – valgene dere tar i dag kan påvirke resten av livet deres Runar Slåttnes i politiet har hatt rus som fagområde siden 1992. Tirsdag delte han sine erfaringer med elevene i ungdomsskolene i Sortland. - Bevisst valg

Petter Hov Jacobsen var dagen konferansier. Han innledet med å fortelle at han selv har tatt det valget å være avholdsmann. Mye av grunnen til dette er at han selv har opplevd alkoholisme i sin familie.

- Jeg har tatt det valget helt bevisst. Jeg mener samtidig at andre skal få gjøre det de vil. Samtidig mener jeg at det er deres valg at dere ikke presser de som tenker som meg. La de få lov å ta det valget å være rusfri uten å få press på seg. Løft dem opp som kule for at de tar det standpunktet, sa han.

Tidligere rusmisbruker Siv-Elin Reitan: - Jeg skulle ønske jeg hadde tatt andre valg Under tirsdagens ruskonferanse i regi av Sortland ungdomsråd fikk ungdomsskoleelever stifte bekjentskap med en som hadde god kjennskap til problematikken. Snus

Gustav Steiro snakke også om rusproblematikken. Han var en av de tre fra ungdomsrådet som talte under konferansen. Han snakket om sitt forhold til snus.

- Får jeg ikke snus nå, blir jeg sur og grinete. Så dette påvirker meg det daglige. Så ta valget nå om å ikke begynne i det hele tatt, sa han.

Hanne Sofie Gangstø talte også og fortalte at ungdommen selv kunne ta valget.

- Valgene dere tar hver dag kan ha innvirkning på livet deres videre, sa hun og fortsatte.

- Det dumt valg kan ha innvirkning på dere resten av livet. Så tenk godt gjennom før dere sier ja til den drinken på den festen, sa hun.