Calanus er klare til å ta sitt lille raudåte-eventyr til nye høyder.

Selskapet, som blant annet produserer kosttilskudd av raudåteolje, har brukt de siste ti årene på å gå opp upløyd mark. De har utviklet teknologi til å høste og foredle den lille hoppekrepsen raudåte. De har drevet med omfattende forskning, jobbet for å bevise kosttilskuddets egenskaper, og at det finnes et marked for det.

Selskapet har adresse og produksjon i Tromsø, men salgsavdeling på Sortland. Sentrale personer i selskapet, som gründer og FoU-leder, Kurt Tande, er fra Bø og bor i Hadsel, mens teknisk leder, Snorre Angell, som også er inne på eiersida, kommer fra Hennes.

Venter på forvaltningsplan

De har til nå drevet i ganske små skala, med en forskningstillatelse på 1000 tonn raudåte i året, og produksjon i Nofimas anlegg i Kaldfjorden i Troms. Nå ønsker de å satse tungt på kommersiell drift og egen nybygd fabrikk, men venter på at myndighetene skal ferdigstille en forvaltningsplan for fangst av raudåte, som skal fastlegge rammene for kommersiell høsting av hoppekrepsen, og forhåpentligvis gi dem de nødvendige tillatelsene til å kunne skalere opp.

– Vi er kommet til et punkt hvor vi ser at vi får til alt, og at vi kan oppskalere i alle ledd. Planen er å få dette over i en industriell fase, hvor volumet blir mye større enn i dag. Før vi kan investere, må vi som selskap imidlertid vite om de langsiktige rammebetingelsene, sier Snorre Angell til VOL.

Tillatelsen de nå har til å høste raudåte går ut i 2017. Om forvaltningsplanen, som de har ventet på i flere år, ikke blir ferdig i år heller, er de avhengig av å få videreføre forskningskvota for å kunne satse videre.

– Ferdig til 2018

VOL får opplyst fra Fiskeridirektoratet at de ferdigstilte sitt forslag til forvaltningsplan i mai i fjor. Nærings- og fiskeridepartementet har siden da hatt behov for å sette seg grundig inn i saken da det er snakk om et nytt fiskeri, og direktoratet jobber nå med å innarbeide kommentarene fra departementet i forvaltningsplanen. Den skal om kort tid legges ut til offentlig høring.

- Offentlig høring og etterarbeid bør være ferdig høsten 2017, slik at ny regulering for raudåte kan iverksettes med virkning fra senest 1. janaur 2018, sier Thorbjørn Thorvik i Fiskeridirektoratet til VOL.

Foreslår stor økning

I Fiskeridirektoratets forslag til forvaltningplan legges det opp til et årlig uttak av 165.000 tonn raudåte i norsk økonomisk sone og rundt Jan Mayen. I dag er kvantumet den nevnte forskningstillatelsen på 1000 tonn.

– Volumet det legges opp til vil legge til rette for stor industri, mener Angell.

Calanus er også avhengig av at det åpnes for lettelser i deltakerloven, slik at de som selskap kan få tildelt kvote, samt at kvotene ikke er knyttet til bestemte fartøy.

Raudåta er en svært viktig del av økosystemet og mat for mange fiskearter. Flere, blant annet Norges Kystfiskarlag, har derfor vært kritiske til åpning for kommersiell høsting, da man vet lite om konsekvensene det vil ha. Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet mener likevel at mengdene er så store at et visst kvantum er forsvarlig.

Fabrikkavgjørelse

Mens Calanus venter på fremtidige rammebetingelser, jobbes det mot oppskalering, slik at de den dagen de eventuelt får tommel opp fra departementet, vil de være klare til å lede an. Selskapet har tidligere sagt til VOL at dersom de bygger ny fabrikk, vil det skje i Vesterålen eller i Tromsø-regionen. Den avgjørelsen tas innen sommeren, sier Angell.

– Vi jobber med å utrede ulike alternativer nå. I Vesterålen er det nye Holmen industriområde veldig aktuelt, med en stor fordel i at vi får tilgang til et fryseanlegg. Børøya og Hadsel med den industrien de har der, er også et aktuelt område. Vi har også fått tilbud fra Bø, Øksnes og Andøy, sier Angell.

Holmøy-konsernet har sitt nye anlegg under bygging i Holmen ved Maurnes i Sortland. I samarbeid med kommunen reguleres nå området, hvor det også skal tilrettelegges for andre aktører.

Datterselskapet Calanus Helse, som står for salg og kundebehandling, ligger allerede på Sortland.

Henter kapital

Angell anslår at ny fabrikk vil være en investering på rundt 150 millioner kroner. Det vil kreve kapital utenfra, et arbeid han sier de nå er i gang med.

Selskapet høstet i fjor 650 tonn raudåte. De hadde en omsetning på 61 millioner kroner, en liten nedgang fra året før. Angell vil ikke gå så mye inn i regnskapstallene, men sier at 2016 ligger an til å bli bedre enn 2015.