Vinneren får en tittel å ta med seg hjem og ikke minst en mulighet til å delta på NM i oktober. Vinneren av NNM møter der Rørleggere fra hele Norge, og tar svenneprøven sin foran 60.000 besøkende på Bygg Reis Deg på Lillestrøm i oktober.

Marcus Selnes Helland er fra Sortland. Han jobber til daglig på Vann og Varmeteknikk. Hva var det så som fikk han til å bli med på NNM?

– Det er jo ei fin erfaring. Du skal kunne takle litt press og utfordringer med tidspress og publikum. Så får du en oppgave du ikke aner noe om før du står her. Det er ei fin erfaring å ta med seg videre, sier han.

For han handler det om deltakelse.

– Det hadde jo vært artig å vinne, men det er bare én av oss som kan vinne. Bare det å delta er noe jeg setter høyt, sier Selnes Helland.

For Tobias Ellingsen fra Andenes er også prestisjen viktig.

– Det er jo artig å utfordre seg selv, men det å få tittelen er jo også noe som frister. Jeg kommer fra en liten plass og det å komme hjem som NNM-mester hadde jo vært veldig gøy, sier han.

Joakim er Nord-Norges beste rørleggerlærling Vanlig oppgave

Oppgaven de to fikk torsdag gikk ut på å montere en servant og legge opp avløp.

– Dette er jo en ganske hverdagslig oppgave, men den krever at man gjør det rett, sier Ellingsen.

Joakim tok andreplass i rørlegger-NM Sortlandsgutten Joakim Lindquist Bjørsund fikk med seg både svenneprøve og en solid 2.plass under rørlegger-NM i Bergen. – Rørleggerfrelst

Selnes Helland sier han egentlig siktet seg inn mot et annet yrke.

– Jeg skulle egentlig bli snekker da jeg begynte på Teknisk Byggfag på Sortland, men da jeg hadde noen timer inne på rørleggerverkstedet ble jeg frelst og fra da av var det klart at det var rørlegger jeg skulle bli, sier han.

Også Ellingsen hadde siktet på et annet yrke.

– Jeg skulle egentlig bli noe annet, men fant fort ut at det at jeg sliter med å sitte i ro er noe som gjør meg godt egnet som rørlegger. Så er bedriften jeg jobber en familiebedrift, da er det ganske greit å gå inn i det yrket, sier han.

Mesterskapet er for lærlinger i rørleggerfaget. Den som går videre til NM tar da svennebrevet sitt i konkurransen.