Administrasjonen er i gang med å lage en kommunedelplan for ny skolestruktur.

– Vi driver godt i Sortland, men det er noen mørke skyer i horisonten. Det gjelder å ruste seg for det. Vi har en undervisningssituasjon som er i endring. Vi må ha skoler som gir oss muligheter. Vi må se på konsekvenser for nåsituasjonen og sette det opp mot fremtidsbildet, sa skolesjef Erik Strand.

– Beklagelig at vi ikke har kommet lenger

Administrasjonen er derfor i gang med å lage en kommunedelplan, etter et politisk vedtak i desember 2015.

– Det er beklagelig at vi ikke har kommet lenger siden da, men nå er vi i gang med arbeidet. Det er uheldig at rådmann gang på gang legger frem innstillinger som ikke er bra for det politiske ordskiftet, sa Strand.

Flere av de siste årene har rådmannen i budsjettforslaget blant annet foreslått nedleggelse av Holmstad skole, som er blitt nedstemt av politikerne.

– Forslaget fra rådmannen skal være veien til fremtiden. En kommunedelplan skal ha en politisk eierskap og styring, dette er en svært viktig sak for innbyggerne i Sortland, sa Strand, som sier et forslag vil bli lagt frem til sommeren.

– Årets viktigste plan

Skolesjefen understreket viktigheten av planen.

– Jeg mener dette er årets viktigste planarbeid. Vi skal avlevere en anbefaling i juni. Det blir ikke det endelig vedtaket, men vi ber da rådmannen sende planen ut til offentlig høring.

– Hvorfor er ikke barnehagene med i planen, spurte Kamilla Fossem (Rødt).

– Vi har sett i gang arbeidet med å etablere en større, kommunal barnehage i sentrum. Bakgrunnen for vedtaket er i hovedsak knyttet til at rådmannen har lagt frem skolestrukturen i en del av budsjettet. Hvis vi ser på historikken som handler om skolestruktur, har de administrative forslagene dødd før de har blitt lagt frem. Derfor mener vi en kommunedelplan er et viktig politisk dokument. Vi mener saker som er knyttet sterk utviklingen av et samfunn, må defineres inn i et kommunedelplan-nivå, svarte Strand.

– Viktig å involvere flere

Rådmann Randi Gregersen la til at hun mener dette er en så viktig plan at det var viktig å involvere flere utover et politisk nivå.

– Ved å organisere arbeid gjennom en kommunedelplan, vil vi sikre en god prosess. Dette vil bli en strategisk plan, som dere politikere kan bruke videre i arbeidet. I løpet av prosessen vil også dere politikere bli koblet på, sa Gregersen til formannskapet.