Rektor ved Sortland videregående skole, Rune Lødemel, gleder seg stort over årets søkertall ved skolens avdeling på Kleiva.

I år har til sammen 50 søkt seg til VG1 Naturbruk, 39 av disse med ungdomsrett. I 2011 var søkertallet helt nede på 16.

– Det viser at utviklinga og trendene har snudd. Dette er veldig bra tall, sier Lødemel.

Fylkespolitikerne vedtok i 2014 å legge ned landbruksskolen på Kleiva. Med et nytt politisk flertall ble nedleggelsen stoppet – blant annet med krav om økt rekruttering til skolen i løpet av få år.

– Siden da har rekrutteringa økt betydelig, slår rektoren fornøyd fast.

Lover godt for blå linjer

Gledelig er det også at tilbudet om VG2 Akvakultur ser ut til å feste posisjon. I år er det 15 søkere på Sortland, i tillegg til to søkere uten ungdomsrett, som har fullført videregående skole før. I fjor var det 10 søkere.

– Det er en klar økning, og det er veldig artig at tilbudet har festet posisjon. Med tanke på de gode søkertallene til VG1 Naturbruk, ser også fremtida lys ut for denne linja, sier Lødemel.

Han mener de høye søkertallene også gir dem et godt kort på hånda når de nå jobber for å få et tilbud om VG2 Fiske og fangst til skolens avdeling på Myre.

– Gode søkertall er en viktig forutsetning for at vi skal få tilbudet, for da øker også antallet som er aktuelle for VG2 Fiske og fangst, sier Lødemel.

Håpet var å få et tilbud opp og gå allerede fra høsten 2017. Fylkespolitikerne var ikke med på det, men ba før jul om at det ble utredet et samarbeid mellom VG2-tilbudet som allerede er på Gravdal, og et eventuelt nytt tilbud på Myre.

– Vi jobber for fullt med denne utredninga nå, og skal levere den før sommeren. I løpet av høsten blir det trolig avgjort av fylkestinget. Jeg er optimistisk, sier rektoren.

Samarbeid med Lofoten

Tanken er at Myre og Gravdal skal kunne samarbeide om en del ting, særlig når det kommer til undervisning som krever kostbart utstyr, som allerede finnes på Gravdal.

Fiske og fangst på Gravdal har i år 12 søkere med ungdomsrett. Lødemel tror langt flere fra Vesterålen hadde valgt denne retningen, om det hadde vært et tilbud lokalt.

– Fiskerinæringa er i stor vekst, og vi har mange arbeidsplasser knyttet til den i Vesterålen. Øksnes er kanskje det viktigste fiskerisamfunnet i fylket, og vi vet at det er en del ungdommer som vil satse. At vi ønsker en linje på Myre er både for å kunne gi et tilbud som passer med arbeidsmarked og næringsliv i Vesterålen, men også fordi det er et tilbud vi tror det blir stor interesse for, sier Lødemel.