Mens Vesterålen i dag utgjør en egen såkalt geografisk driftsenhet (GDE), blir vi nå som et resultat av politireformen slått sammen med Lofoten.

Onsdag ble det avgjort at administrasjonsstedet for denne enheten skal ligge på Sortland.

Politimester Tone Vangen sier det har vært ulike meninger internt om Svolvær eller Sortland skulle velges, og hvilke arguementer som skulle vektes tyngst.

– Jeg mener at det ville kunne fungere godt uansett om man valgte Svolvær eller Sortland som administrasjonssted. Men det må gjennomføres et valg. Dette medfører at alle GDEene i politidistriktet blir ledet av lederen som har den største enheten, noe som er naturlig, sier politimester Tone Vangen i en melding som har gått ut internt, men som også VOL har fått tilsendt fra politiet.

Ingen oppbygging på Sortland

Som Vangen sa til VOL i forrige uke, betyr ikke dette en oppbygging av enheten på Sortland.

– Det er politioppgavene som skal ivaretas i det aktuelle området som er førende for ressursene, og ikke hvor lederen for det aktuelle geografiske området er plassert. Således er det ikke av avgjørende betydning hvor GDE-leder er stedsplassert, sier Vangen.

– Valg av administrasjonssted for GDE innebærer ikke at alle fellesfunksjoner skal samles der. Ved lokalisering av fellesfunksjoner i GDE må det – tvert imot – legges vekt på hvor det allerede finnes spesialistkompetanse og fagmiljø i driftsenheten, presiserer Vangen.

– Enda bedre polititjenester

Regionlensmann i Vesterålen, Per Erik Hagen, er nøktern i sin kommentar.

– Vi tar avgjørelsen til etterrettning, så må vi se an prosessen videre. Lofoten og Vesterålen vil bli en veldig bra region, som vi også har vært historisk sett. Det er flinke folk over alt, og nå få vi også slått veksler på hverandre, som gjør at vi kan bygge en enda bedre polititjeneste i regionene, sier regionlensmann i Vesterålen, Per Erik Hagen.

I en geografisk driftsenehet samarbeider man om polititjenestene, om vakt beredskap og etterforskning. Lederen vil ha et ansvar for god ressursutnyttelse og god resultatoppnåelse i hele området.

– Forandringen er at vi nå få en leder for et større geografisk område enn tidligere, og at vi kan hente ut synergier med tanke på kompetanse og personell på en enklere måte enn vi gjorde før, mener Hagen.

Blir en del av ledergruppen

Politimester Vangen sa til VOL i forrige uke at spørsmålet om administrasjonssted for den nye geografiske driftsenheten har fått ufortjent mye oppmerksomhet, da det i realiteten har liten betyding.

– Rent praktisk så har hun rett i det. Det følger med en leder og en lederstøttestilling. Men det er selvfølgelig av en interesse at at lederen som sitter på dette administrasjonsstedet også får sitte i politimesterens ledergruppe. Samtidig skal den som blir tilsatt i stillingen ikke bare representere sitt tjenestested, men hele regionen. At det har fått mye oppmerksomhet handler nok kanskje om at det er knyttet en del følelser til dette, sier Hagen.

Lyses ut

Det vil ikke bli opprettet en egen stilling som leder for den geografiske driftsenheten, men leder på Sortland vil få en ekstra hatt med ansvar for dette.

Hagen, som egentlig er politioverbetjent i Sortland – er beordret i stillingen som regionlensmann. Stillingen som lensmann i Sortland, med et ekstra ansvar for den geografiske driftsenheten, må derfor lyses ut, opplyser Hagen.

Politimester i Nordland Tone Vangen har bestemt at nytt administrasjonssted for politiet i Lofoten og Vesterålen skal ligge på Sortland.
Regionlensmann i Vesterålen, Per Erik Hagen, sier til VOL at han har tro på at et tett samarbeid mellom politiet i Lofoten og Vesterålen vil gi innbyggerne bedre polititjenester. Foto: Silje Helene Nilsen