I fjor samlet russen ved Sortland vgs inn 110.000 kroner i samme ærend. I år ligger summen på 200.348, i skrivende stund. Det er ny vesterålsrekord i forbindelse med Krafttak mot Kreft.

- Det er en øke på 80 prosent, sier Andreas Hjelbakk, som sammen med Marthe Starheim har ansvaret for aksjonen på vegne av sortlandsrussen.

Bøsseaksjon

Pengene har blant annet kommet inn i form av bøsseaksjon og en digital nettaksjon. 69 russ trålte rundt i sine respektive vesterålskommuner onsdag og torsdag i denne uka for å samle inn penger.  Næringslivet har også bidratt til aksjonen.

De to vil rette en stor takk til Eik-senteret på Sortland som har arrangert sin egen aksjon til inntekt for russeaksjonen.

- Tidligere i år mistet de en kollega til kreft og ønsket derfor å gjøre noe. Vi er veldig takknemlig for det, sier Starheim.

- Vi vil også trekke frem Vea Maskin som har bidratt, i tillegg til næringslivet på Sortland, sier Hjellbakk.

Nesten alle blir rammet

Ungdommene kan berette at engasjement blant russen for å delta på bøsseaksjonen, har vært forholdsvis bra.

- Mange har vært interessert i å være med, men vi kunne godt ha vært enda flere, sier Starheim.

- En av tre personer blir ramma av kreft i løpet Kreft er noe alle personer har eller får et forhold til i løpet av livet. Derfor er det verdt å bruke tid på en slik aksjon, mener Hjellbakk.

- Årets viktigste aksjon

Innsamlingsaksjonen er såpass viktig for russen at de også har inkludert deltakelse i Kreftak mot Kreft som en del av russeknutene.

- Dette er årets viktigste aksjon. Alle som har deltatt på aksjonen får en liten bøsse som de kan henge i russelua som viser at man har vært med å utgjøre en forskjell, slår Marthe Starheim fast.

Faktaboks

• Hvert år får flere enn 32 500 nordmenn kreft.

• Krafttak mot kreft er Kreftforeningens bøsseaksjon som blir gjennomført for 12. år på rad. Årets innsamlingsmål er 40 millioner kroner.

• I år går pengene til forskning på livsforlengende behandling og til bedre tilbud til dem som lever med uhelbredelig kreft.

• Over 20 000 bøssebærere vil besøke norske hjem i aksjonsukene. I Nordland stiller  bøssebærere. I Nordland deltar 1500 bøssebærere.

• I Nordland  (bortsett fra Sortland) er det bøsseaksjon torsdag 9 mars i: