Etter at Bjørn Riber og John-Håkon Pettersen overtok Blå bardrift i 2011, har firmaet opplevd en gradvis økning i omsetning. Denne stigningen toppet seg i 2016 da de oppnådde en økning på omtrent 30 prosent i forhold til året før.

– Jeg er veldig fornøyd. Resultatet er bra og mye bedre enn i 2015, sier Riber.

Han utelukker ikke at dette kan bli deres toppår.

Bekymret for skjenketid

Bakgrunnen for oppgangen det siste året mener Riber har flere årsaker.

– Vi har hatt mer fokus på diverse arrangement og konserter, samt at vi har startet å vise fotballkamper. Dessuten fikk vi i fjor to nye skjenkebevillinger som ga oss mange flere aktivitetsmuligheter. Blant annet foretar vi nå uteserveringer. Dette gjør det hele mer fleksibelt, sier Riber.

Riber henviser til kommunestyrets vedtak om å innskrenke skjenketidene med en halvtime. Blå bardrift ser allerede konsekvensene og resultatene av dette.

– Det nye vedtaket til kommunestyret gjør at vi mister en halvtime fra klokken halv tre til tre på natten. Dette er midt i den mest hektiske perioden der vi tjener best. Vi kan tape opp mot en million på dette gjennom et år, og dette er veldig ugunstig for oss. Dermed har vi kanskje hatt våre beste år, sier en tydelig frustrert Riber.

Han sammenligner situasjonen med en brøytebil som brøyter seks mil, men bare får betalt for fire.

Argumentene for vedtaket var mindre problemer og fyll i gatene, men de ansatte ved Blå bar mener at de som virkelig har alkoholproblemer, er de som sitter hjemme. Ikke de som drar ut på bar.

Startet i det små

Andværingen Riber startet pub på Andøya i 1996. Tre år senere etablerte han Havnehuset på Dverberg som han fortsatt driver. Han har siden 2011 drevet Blå bardrift sammen med John-Håkon Pettersen.

– Jeg ble forespurt om jeg var interessert å ta over, siden tidligere drivere ikke kunne fortsette. Det var litt vanskelig siden jeg bor på Andøya, så jeg fikk med meg barndomskompis John-Håkon som bor på Sortland. Det er viktig å ha noen som bor på stedet, forklarer Riber, som ikke har planer om å starte flere barer.

– Det er bedre å ha kontroll med det man har, enn å risikere å tape kontrollen over mye. Det er nemlig fort gjort å miste kontrollen i denne bransjen, konstaterer han.

Utfordrende marked

Ifølge Riber ble det en litt småtraurig start, men etter det har det bare gått oppover. Nå har de opparbeidet seg en stabil kundemasse i helgene, og det er ofte fullt, men det kan være utfordrende i hverdagene.

– Det er vanskelig å drive bar på Sortland. Det er jo et forholdsvis lite, stille sted med ganske lite folk. I tillegg finnes det jo ikke universitet eller høyskoler her. Dermed blir markedet begrenset utenom helgene, forteller Riber.

Han mener nøkkelen til at de har lyktes, er de ansattes innsats.

– Vi har veldig flinke ansatte som virkelig har stått på. Det føles nesten som en familiebedrift bestående av lojale folk som har jobbet her i mange år, skryter Riber.

Staben har reist på messer sammen, hatt grillkvelder og lignende for å styrke kunnskap, trivsel og samhold.

Bygningen, som er et gammelt mel-lager, setter restriksjoner for potensiell utbygging.

– Vi startet med 60 sitteplasser og nå har vi ca. 400. Dermed har vi presset inn maksimum av potensialet her. Noen ytterligere utbygging blir det altså ikke. Men med de nye skjenkebevillingene, har konseptet vårt blitt mye mer fleksibelt. Vi er ikke redde for å prøve nye ting. Videre ønsker vi bare å forbedre oss litt hele tiden, sier Riber.