HER SETTES STYKKET OPP: Mikkel Bugges nye stykke skal settes opp på ærverdige Nationaltheatret, som blant annet har Slottet og Universitetsplassen som naboer. Foto: Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

– Det er kjempegøy å gjøre dramatikk, sier forfatteren.

Spørsmålsdrama

For tre år siden begynte Bugge å utvikle skuespillet «Spørrespillet», et trekantdrama der et par som befinner seg i en leilighet får øye på en mistenkelig person i bakgården.

– Teksten består utelukkende av spørsmål. Grepet er at de to hele tiden svarer hverandre med nye spørsmål. Det er artig å ha som ramme, og det har vært en artig begrensning å jobbe med, forteller Bugge.

– Har noen før deg skrevet et stykke der absolutt alle replikkene er spørsmål?

– Det ryktes at det finnes en slik tekst i Nederland. Men jeg har ikke lest den. Og om den består av bare spørsmål, som mitt stykke, vet jeg ikke.

– Spørsmål er fascinerende

Bugge sier det har vært interessant å jobbe med spørsmål som litterær form.

– Ideen var å finne ut hva som skjer når det bare stilles spørsmål. Jeg har funnet ut mye gjennom dette arbeidet.

– Som hva da?

– Før jeg begynte på researchen, tenkte jeg at en som stiller mange spørsmål er en hyggelig, nysgjerrig og sympatisk type. Men jeg har innsett at en som stiller mange spørsmål også har mye makt og kraft. Avhøret er den nære fetteren av intervjuet, og spørsmål kan brukes til å stille noen til veggs.

Manuset snart ferdig

I november skal stykket settes opp på Nationaltheatret. Som regissør og dramaturg har Bugge fått med seg Kai Johnsen, som blant annet satte opp Jon Fosse sitt første teaterstykke.

– Han er en veldig flink dramaturg. Vi har også fått med oss to skuespillere. De har foreløpig ikke skrevet under kontrakt, så jeg kan ikke gå ut med navn, sier Bugge, som legger til at heller ikke manus er helt ferdigspikret.

– Vi har hatt flere workshops de siste ukene, der vi ser på hva som funker og ikke på scenen.

Og når ting ikke funker, drar han hjem og skriver om.

– Men nå er jeg nesten ferdig. Det blir én workshop til i vår, også er nok manuset ferdig til sommeren. Da er det opp til skuespillerne og regissøren å få manuset til å vokse organisk fram til premièren på Nationaltheatret.

Ikke i hovedsalen

Stykket skal dog ikke settes opp i hovedsalen. Der går samtidig Georg Orwells «1984», en oppsetning som allerede kan skilte med utsolgte forestillinger.

– Stykket vårt settes opp i Malersalen. Det blir ikke plakater overalt i Oslo med skriften «Nå kommer Mikkel Bugge på Nationaltheatret». Det er et ganske lite prosjekt, understreker Bugge, men legger raskt til:

– Det er fortsatt snakk om Nationaltheatret, og det blir kjempekult. Jeg er veldig glad for å bli satt opp der, og jeg er kjempetent på dette prosjektet.

Vil at stykket får et videre liv

Det er få forfattere forunt å få skrive et stykke som blir satt opp på Nationaltheatret, teaterinstitusjonen som åpnet i 1899 etter påtrykk fra blant andre Ibsen og Bjørnson.

Bugge håper likevel at stykket vil få et liv også utenfor det ærverdige Oslo-teatret.

– Når jeg lager teater, som er en kostbar og tidkrevende affære, håper jeg alltid at det får et større liv enn innenfor veggene på ett teater. En forestillingsturné hadde vært dritkult å få til.

Bugges femte teaterstykke

Bugge debuterte med novellesamlinga «Yttersider» i 2007. Siden da har han gitt ut ei novellesamling og én roman. Han har vunnet Havmannprisen og blitt nominert til Brageprisen.

Og stykket som nå skal settes opp på Nationaltheatret blir Bugges femte teaterstykke. I 2010 debuterte han som dramatiker med stykket «Velkommen», skrevet med Nina Wester på Hålogaland Teater.

Hans andre stykke «Drømmebyen» hadde premiere på Den Nationale Scene i 2012. Høsten 2014 ble han satt opp på Teater Innlandet med «Inntrengerne».

I februar i år hadde han på samme teater premiere på «Fire forsøk på å gjøre en forskjell», der han hadde med seg Gard Eidsvoll som regissør.