– Det har vært en fin start, der vi har opplevd alt fra finvær til snøstorm. Temperaturene har variert fra fire plussgrader til 26 minus, sier Pettersen til VOL mandag formiddag.

Lite vind

En ting som det derimot har vært lite av i starten, er vind, noe som er en essensiell faktor for å drive med snøkiting.

Et lite tilløp til dramatikk har også funnet sted, der en av de andre deltakerne gikk i vannet.

– Hun gikk gjennom overflatevannet på isen, med slede, ski og kite og havnet i det iskalde vannet. Men vi har flinke folk med og redningsarbeidet forløp raskt og effektivt. Vi fikk henne raskt opp av vannet. Vi satte også opp en nødleir for å få henne raskest mulig varm igjen. Alt gikk bare godt, understreker Pettersen.

Rolige dager

Søndag kitet ekspedisjonen på fem inn til Svea. I dag, mandag, setter de kursen mot Helsungdalen. Det er meldt litt vind så vi håper at vi kan få kitet en del, men det kan også bli noen veldig rolige dager, sier Pettersen.

Når VOL ringer Pettersen mandag formiddag sier han at det bare var flaks at vi kom igjennom. De neste to ukene vil han og de øvrige deltakerne være utilgjengelige for folk flest.

– Vi kommuniserer via sattelitt-telefon med en person i Tromsø som oppdaterer bloggen vår, men eller blir vi ikke å få tak i på en stund, sier han.

Bruker vindkraft

Selv om klimaet er barskt og naturens farer i form av isbjørner kan lure rundt neste isbre, understreker sortlendingen at det er en forholdsvis rolig tur.

– Dette er en lugn tur. Folk er selvsagt forskjellige og opplever ting ulikt, men jeg synes i alle fall det er rolig og behagelig så langt. Det som er særlig fascinerende er at vi bruker vindkraft for å bevege oss, slår eventyreren fast.

Ekspedisjonen startet i Longyearbyen og skal ende opp på Spitsbergen den 23. april. Reisen vil totalt, om de kommer i mål, strekke seg over 500 kilometer.