Han eier 48 meter lange «Ketlin». Båten er en av de eldste i den norske ringnotflåten. Den ble bygget i 1967, men er ombygget en rekke ganger, sist i 2006. I fjor fisket mannskapet om bord «Ketlin» for 29,3 millioner og satt igjen med 5,6 millioner kroner i overskudd på driften. 2017 tegner også til å bli et godt år. Prisene på sild har riktignok falt, men kvotene er satt kraftig opp.

–  Hvordan ser framtiden ut?

–  Hvis ikke noen andre tar kål på ressursene, blir fremtida bra. Noen nasjoner vil gjerne fiske mer enn det som er anbefalt, men det er god kontroll på ressursene.

Reddet av sortlendinger etter 17 timer på skjær Etter 17 timer på et skjær, trodde en 33-åring fra Vestlandet at han skulle miste livet. Så kom sortlandsbåten Ketlin ham til unnsetning. Godt liv

«Ketlin» eies av Svein Vollen (65). Han har vært fisker hele livet. I Vesterålen er det nå bare to ringnotrederier igjen. Det er Vollen og Ytterstad-rederiet i Lødingen. Sistnevnte kjøpte tillatelsene til Hansen-familien i Lødingen for et par år siden.

Ringnot-rederne fisker etter stimfiskene som svømmer i de frie vannmassene. «Ketlin» har tillatelse til å fiske lodde, makrell, NVG-sild (norsk vårgytende) og nordsjøsild. Kvotene til ringnotbåtene regnes ut etter hvor mange basistonn hvert rederi disponerer. «Ketlin» har 380 tonn, som i år gir rett til å fiske 559 tonn lodde ved Island/Jan Mayen, 1.483 tonn makrell, 1.886 tonn NVG-sild og 1.600 tonn sild i Nordsjøen.

Hver ringnotbåt kan ha inntil 850 tonn i basiskvote, som gir rett til å fiske mer enn dobbelt så mye som «Ketlin» kan fiske.

Mye fritt

Til tross for at Eidsfjord-rederen kan fiske 5,5 millioner kilo med fisk, har han ikke mer kvote enn at han er på havet cirka 100 dager i året. Inntjeningen til båten er god. De 10 siste årene har båten omsatt for 263 millioner kroner. Driften har gitt et samlet overskudd på nær 63 millioner kroner. Det gir en driftsmargin på nesten 24 prosent. Mannskapet har i perioden fått nesten 75 millioner kroner i lønn.

– I et godt år tjener en fisker om bord «Ketlin» 700.000 kroner i året for de cirka 100 dagene de er på jobb, beretter Vollen.

Det betyr at hans ansatte har fritt cirka to tredjedeler av året.

–  I vinter var vi på loddefiske. I tillegg har vi fisket noen laster med NVG-sild siden kvotene gikk så mye opp. Vi avsluttet 25. februar. Til helga slipper vi tampene og drar i Nordsjøen for å fiske nordsjøsild. Senere i høst skal vi fiske makrell og mer sild, sier Vollen.

–  Det høres ut som et godt liv?

–  Det er et fint liv. Vi har det veldig bekvemt. Det er ingen grunn til å stikke det under en stol, sier Vollen.

Jobbene om bord er ettertraktet. Ni vesterålinger og en lofoting arbeider om bord. Til sammen har Vollen delt ut fire gullklokker for lang og tro tjeneste.

Eidsfjorden

Eidsfjorden er viden kjent for det store sildefisket som foregikk i den smale fjorden mot slutten av 1800-tallet. Det fisket var for lengst over da Vollen begynte som fisker i 1979. Ringnotflåten var på den tiden på vei inn i sine vanskeligste år i moderne tid. Sildebestanden kollapset. Loddebestanden kollapset. Prisene var dårlige, flåten var altfor stor.

– I 1985 og utover ble loddekvotene redusert til ingenting.  Det var egentlig lodda vi levde på, beretter Vollen om de tøffe årene.

«Ketlin» ble berget av en tråltillatelse i Nordsjøen.

–  Jeg hadde konsesjon på tråling i Nordsjøen (etter tobis og øyepål), men det var «nød og død» for de fleste. Det var ikke likere for meg, men vi klarte å ri de dårlige tidene av. Kvotene på sild og lodde steg, og tidene ble bedre. Siden har det vært nokså bra tider, beretter Vollen.

Nordsjøtråltillatelsene er for øvrig senere solgt til fordel for en noe høyere ringnotkvote.

Eidsfjorden har nå bare det ene rederiet.

– Da jeg startet med egen båt i 1979 var det fire rederi fjorden, sier Vollen.

Undervurdert

Eidsfjordrederen og mannskapet har tjent gode penger i mange år. Selv om Vollen blir eldre, har han ingen planer om å selge seg ut av ringnotnæringen. Men om han skulle gjøre det, kommer han ikke til å lide noen nød. 100 basistonn omsettes til skyhøye verdier. I regnskapene til Ketlin As er kvotene bare bokført til 21,8 millioner kroner. Det er merverdier i balansen på flere hundre millioner kroner, kanskje opp mot 300-400 millioner kroner.

Ketlin As

Tall i 1000 kr201420152016
Omsetning24.40924.56229.287
Driftsresultat2.6894.7905.561
Res før skatt1.7844.0855.073
Eiendeler69.63768.54970.701