SVARER IKKE: Regionrådsleder Siv Dagny Aasvik har ikke svart på Vols henvendelser i dag, med unntak av en SMS. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fredag skrev Vol at Vesterålen Regionråd hadde behandlet en personalsak bak lukkede dører. Hverken regionrådsleder Siv Dagny Aasvik eller sekretariatsleder Roar Sivertsen ønsket da å kommentere saken.

Behandlet sak bak lukkede dører Regionrådet fikk fredag orientering om en personalsak. Nytt møte

I dag ble Vol gjort kjent med at Arbeidsutvalget i Vesterålen Regionråd har holdt et nytt møte. Det ble holdt onsdag. Pressen var på forhånd ikke innkalt til dette møtet.

Atle Andersen, nestleder i Vesterålen Regionråd, bekrefter møtet. Han bekrefter også at det er fattet et vedtak.

– Regionrådslederen har gitt beskjed om at vedtaket ikke skal sendes ut før de ansatte er orientert, sier Andersen til Vol.

De ansatte ble orientert via epost i dag, men det vil likevel ikke bli sendt ut vedtak om saken i dag.

Årsaken til dette skal være at mange av de ansatte har benyttet en «inneklemt fredag» til å ta fri. Det skal orienteres om vedtaket i et kontormøte mandag, opplyser Andersen. Samme opplysning ble gitt fra sekretariatet tidligere i dag.

Ulovlig

Norges fremste ekspert på kommuneloven, professor Jan Fridthjof Bernt, sier til Vol at regionrådet kan ha opptrådt i strid med loven ved å ikke sende ut en formell og offentlig innkalling til møtet onsdag.

Da regionrådet holdt møte 19. mai, ble kommunelovens paragraf 31.3 brukt som begrunnelse for å lukke møtet. Paragrafen sier at møter skal holdes for lukkede dører når saker som angår arbeidstakeres tjenstlige forhold behandles.

Men Kravet om innkalling og møtebok gjelder uavhengig av denne paragrafen, sier Jan Fridthjof Bernt til Vol.

Han sier at det bare er enkeltopplysninger, eksempelvis om sykdom eller helt andre personlige forhold, som faller inn under reglene om lovbestemt taushetsplikt, og som derfor kan sladdes i innkalling og møtebok. Men dette gjelder ikke opplysninger om at det skal holdes et møte og hvilke saker som skal behandles, sier han.

– Riktig

Nestlederen i Vesterålen Regionråd, Atle Andersen, sier til Vol at han ikke vet hvorfor det ikke ble sendt ut ordinær innkalling til møtet onsdag. Regionrådleder Siv Dagny Aasvik har ikke svart på henvendelser på telefon eller SMS i dag. Sent i ettermiddag svarte hun på på følgende spørsmål:

– Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt sier at onsdagens møte kan ha være holdt i strid med loven. Kommentar?

– Innkallingen kunne vært sendt offentlig, men innholdet i orienteringen som ble gitt er like fullt unntatt offentlig da dette er en personalsak. Protokollen fra møtet blir offentliggjort etter personalmøte mandag, da hensynet til de ansatte går fremfor hensynet til Vols ønske om innsyn, skriver Aasvik. Hun skriver videre at hun ikke kommer til å gi ytterligere kommentarer «da dette er en personalsak».