Det var 17. januar at det ble kjent at politiet etterforsket mulig voldtekt mot en eller flere hester i en stall i Vesterålen.

– Da jeg kom inn til en av hestene, så jeg at det lå en mann i den delen av stallen som var minst opplyst. Han forsøkte å gjemme seg slik at vi ikke så han. Jeg snakket med vedkommende. Jeg spurte hvem han var, og hva han gjorde der. Svaret jeg fikk var at han var der for å «kose med hestene», sa stalleieren til VOL i januar.

Hesten ble undersøkt av veterinær etter hendelsen.

Stall nummer to

Etter hvert meldte også en annen stalleier i regionen seg og fortalte om uvedkommende på besøk i stallen hans bare timer etter at den første saken ble meldt.

Geir Bendiksen i politiet sa til VOL at de så alvorlig på sakene.

– Vi foretar undersøkelser for å se om vi kan hente inn nye spor i saken. Vi har satt inn nødvendige ressurser for å finne ut hvem som står bak overgrepene. For oss er det sentralt å få svar på hvorfor han tok seg inn i stallen og hva han ville der, sa Bendiksen til VOL.

Mann meldte seg

24. januar meldte en mann seg for politiet.

– Vedkommende har erkjent at han urettmessig har tatt seg inn i flere staller i Vesterålen. Den mistenkte har ikke erkjent brudd på dyrevelferdsloven», opplyste politiet i en pressemelding.

Daværende etterforskningsleder Børje Edvardsen har senere opplyst til VOL at politiet har ventet på svar fra prøvene som ble tatt i stallen der mannen ble oppdaget.

Nå er saken ferdig etterforsket og påtalemyndigheten har gjort den straffemessige vurderingen av saken.

Henlagt og forelegg

– Det er avklart at det har vært uvedkommende i de to stallene. Men vi kan ikke føre bevis for at det er begått overgrep mot hestene og dermed gjort brudd på dyrevelferdsloven. Det forholdet er derfor henlagt. En person har fått 6.000 kroner i forelegg for uberettiget adgang til de to stallene, sier Pettersen Skagtun til VOL.

– Tar advokat

Den ene stalleieren er skuffet over politiets avgjørelse.

– Vi hadde ikke forventet at saken skulle ble henlagt. Nå blir vi å ta advokat for å kreve erstatning for det vi har blitt utsatt for. Vi er også overrasket over at det er media som forteller oss at saken er henlagt, sier stalleieren til VOL.

Hun sier at hun er sikker på at det har vært uvedkommende i stallen flere ganger fra november 2016 til januar 2017.

– I denne perioden var den aktuelle hesten stadig syk. Den hadde kolikk. Det kan den få på grunn av feil fôring. Jeg er dderfor sikker på at noen har fôret hesten flere ganger. Etter januar har hesten vært frisk og skal snart stille til start i løp, sier stalleieren.