– Han var bevæpna med en såkalt softgun. Mannen har erkjent forholdet i avhør. Våpenet er inndratt og han har fått et forelegg, sier Hagen.

En softgun er normalt sett en gassdrevet pistol som skyter gummikuler. Disse er til forveksling lik en «ekte» pistol. I tilfellet på Sortland dreier det seg ifølge Hagen om et gassdrevet våpen med stålkuler.

– Du må komme ganske nærme og ha litt kunnskap til våpen for å se forskjellen, sier Hagen.

Hagen sier mannen har tatt frem våpenet og vist det frem.

– Dette er helt uakseptabel oppførsel med våpen og noe vi reagerer på.

Bruken av våpenet fører altså til et forelegg og en inndraging av våpenet.

– Ville ikke bruke

Mannen ble pågrepet søndag ettermiddag i Vestmarka. Etter et søk i boligen hans, ble våpenet funnet. I avhør samme kveld, erkjente han forholdet.

– Har dere fått stadfestet hva som er bakgrunnen for handlingene hans søndag?

– Han sier i avhør han har gått ut med pistolen, men ikke hadde til hensikt å bruke den.

– Vi har fått tips om at vedkommende skal ha skutt over hodene på noen barn. Vet dere nå om dette er tilfellet?

– Han har avfyrt våpenet, men sier i avhør at han kun avfyrte det i bakken uten kule i pistolen. Dette kan høres dramatisk ut for de som hørte skuddet. Dette er gassdrevne våpen som lager mye lyd.

Mannen er nå løslatt av politiet.

Dette er softgun

I Norge kan hvem som helst over 18 år kjøpe, eie og bruke en softgun. Personer under 18 år kan bruke softgun under oppsikt av en over 18 år, men kan ikke kjøpe eller eie. Man kan få dispensasjon fra aldersgrensen hvis man er over 16 år og aktiv medlem i et skytterlag eller skytterklubb tilsluttet Norges Airsoft Forbund, eller bestått jegerprøven.

Våpenforskriftens §23[1] og §10[2] sier:

Sitat      Våpenloven § 29 første og annet ledd om 18-års aldersgrense gjelder tilsvarende ved overlatelse av luft- og fjærvåpen, herunder luftvåpen drevet med gass, paintballvåpen og air soft gun. Politimesteren kan gi dispensasjon fra 18-årskravet på de vilkår som fremgår av § 10 annet og tredje ledd.

Dispensasjon fra kravet i våpenloven § 7 fjerde ledd om at søker skal være 18 år, kan gjøres for erverv av rifle eller hagle hvis søker er over 16 år og a) i seks måneder har vært aktivt medlem av forening tilsluttet godkjent skytterorganisasjon, og har anbefaling fra denne, eller b) har bestått jegerprøve.

Dispensasjon etter annet ledd kan bare gis i de tilfeller våpenet kan oppbevares av en person som oppfyller de krav til edruelighet, pålitelighet, skikkethet og alder som er nevnt i første ledd.   Sitat

– Forskrift om skytevåpen, våpendeler og ammunisjon mv.

En softgun som bæres i det offentlige rom kan representere et problem siden det ofte er en tro kopi av skarpe skytevåpen. Det kan være et dilemma for politiet når en person med softgun skal pågripes. Politiet har ingen mulighet til å se om personen bærer et ekte våpen eller en kopi. Dermed kan det oppstå unødvendige skyteepisoder, og en risikerer at personen som bærer softgun blir skadet, i verste fall drept. Det har også vært flere tilfeller av ran der softgun er blitt brukt. I slike tilfeller blir dommen lik som om et ekte våpen ble brukt i ranet, altså dømt etter strafferammen for væpnet ran.

Våpenlovens § 27b[3] sier:

Sitat      Skytevåpen må ikke uten aktverdig grunn has med på offentlig sted. Bestemmelsen i annet ledd gjelder også luft- og fjærvåpen, våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen, og skytevåpen som etter § 1 annet ledd er gjort varig ubrukbart.           Sitat

– Lov om skytevåpen og ammunisjon m.v.

I flere land, som USA, skal softguns ha en oransje eller rød tupp, som markerer at det ikke er et kruttvåpen. Det er for å forhindre at folk tror det er et ekte våpen, og man unngår skyteepisoder.

(Kilde: Wikipedia)