I et dokument VOL har fått tilgang til blir nettopp bygghallen på Melbu oppgitt som årsak til flyttingen av VG2 byggteknikk fra Sortland til Melbu.

Dette er saken: Flytter byggteknikk-linje fra Sortland til Hadsel

Mente hallen var årsaken - men det ble avvist

Dagfinn Olsen i Nordland Frp sa til VOL for noen uker siden at han tror den nylig oppgraderte byggfagslinja i Hadsel er en av årsakene til at elever fra Sortland blir flyttet til Melbu. Dette ble avvist av Fjose.

Les også: – Kan ikke rette opp en feil ved å gjøre en ny feil

I det nye dokumentet kommer det frem, både i kapittelet som omhander Sortland videregående skole og Hadsel videregående skole, at flyttingen begrunnes med den nye bygghallen på Melbu.

Les også: Dokument: – Risikerer at det ikke er elever i den splitter nye bygghallen

– Det er en totalvurdering

Konfrontert med opplysningene i dokumentet, sier Fjose at det er en totalvurdering som ligger til grunn.

– Du sa i intervjuet med VOL at bygghallen ikke hadde noe med saken å gjøre. I dette dokumentet står det motsatte.

– Jeg er ikke enig i at det er det motsatte. I saken på VOL er det nok formulert sterkere enn jeg formulerte det. Jeg la vekt på, og mener, at det er en totalvurdering som er lagt til grunn. Sånn som det er formulert skriftlig i dokumentet er hallen vurdert opp, og andre forhold tonet ned. Men det er en totalvurdering, og i den totalvurderinga er fasilitetene tatt med, sier Fjose, som påpeker at de selvsagt ønsker å ha aktivitet i en ny bygghall, men at dette ikke er det viktigste.

– Dramatisk for Hadsel

Fjose trekker også frem lærerkompetansen som viktig for å legge VG2 byggteknikk til Melbu. VG2 Klima, Energi og Miljøteknikk opprettholdes for inneværende skoleår på Sortland.

– Vi har god plass til søkerne til VG2 i to klasser, der vi har valgt å legge én til Hadsel og én til Sortland. Vi har behov for å beholde kompetanse, og fordele belastning mellom skolene.

– Vi vurderer det dessuten som ganske dramatisk for Hadsel om de ikke skal ha noe byggfagtilbud det neste skoleåret, legger han til, og presiserer:

– Det er viktig at ikke noe tilbud er nedlagt, men få søkere gjør at vi ikke setter i gang klassen begge steder.

Ikke nok innsparing

Både fra Hadsel og Sortland videregående skoler har det kommet forslag om alternative løsninger for å opprettholde linja på begge skoler for neste skoleår.

Den ene økonomiske klasseressursen kunne i så tilfelle fordeles på de to skolene. Fjose mener at det ikke er en god løsning.

– Skolene har kommet med noen modeller, men vi har vurdert at det ikke gir nødvendige besparelser. I dette tilfellet har vi valgt ikke å gå inn på det, sier han.

Et av forslagene til løsning er at byggfagelevene kan ha fellesfag sammen med elever fra andre linjer.

– Du får ikke hele klasseinnsparingen ved å gjøre dette. Det er et krav som vi og skolene har om å yrkesrette fellesfag. Det er akilleshælen ved å samkjøre undervisningen, sier Fjose.