Bakgrunn: Flytter byggteknikk-linje

Uttalelsen kommer fra Tor Halvard Gregersen i Sortland Entreprenør. Gregersen og Stian Reinholtsen (Øksnes Entreprenør), Tone Fredriksen (Karstein Kristiansen Entreprenør), Geir Vidar Haugen (Hålogaland Element og LNS), Rolf Pedersen (Kai & Anlegg Enterpenør), Anne Reinsnes (Sortland Entreprenør, Stein Schultz (Byggteam Hadsel) og Finn Hokland (Hadsel Bygg og Vedlikehold) var fredag samlet på Sortland for å danne en felles front mot nedleggelsen.

- Vi vil at politikerne skal snu. Vi har gjort en selvransakelse og ser at vi ikke har vært flinke nok til å kommunisere at vi trenger dyktige fagfolk til å ta ei innovativ næring i Vesterålen fremover i årene som kommer, sier Gregersen.

De forplikter seg nå til et samarbeid.

- Om fylket snur, skal vi gjøre det vi kan for å øke søkertallet til byggfag neste år.

Byggfagflytting skal tas opp i medbestemmelsesmøte: Tror toget er gått for neste år - Ikke flinke nok

- Hva konkret kan dere gjøre?

- Det gjøres en del i dag, men ikke nok. Vi har ikke vært flinke nok til å få frem hvor innovativ næringa er. Det er ikke slik at en blir stående å slå på en vegg til en blir pensjonist. Vi bruker 3D-modeller, droner og mye annen innovativ teknologi i jobben i dag, sier Gregersen.

- Vi har jo messer i dag, for eksempel. Men disse er veldig tverrfaglige. Der blir vi en del av mengden. Å få til spesifikke bedriftsbesøk for potensielle elever hvor de får se hvordan hverdagen i bransjen er kan være en vei å gå. Det har de vært flinke til i andre bransjer og hatt suksess med det. Vi kan også komme på besøk til skoler for eksempel. Mulighetene er mange og vi går i gang med dette uansett. Men vi trenger fylket sin hjelp til å snu i nedleggelsen.

Rødt spør fylkesråden om byggklassen på Sortland Per Gunnar Skotåm, Rødt, ber fylkesråden for utdanning svare. Kan miste mange

For de i bransjen frykter at en nedleggelse vil føre til enda færre søkere på sikt.

- Om en legger ned linja på Sortland, gir det enda mer usikkerhet for de som vurderer å søke igjen neste år. Da vet de at de ved å søke på byggteknikk ikke kan være sikre på hvor de skal gå skole. Det kan gjøre at de søker andre plasser. Da kan kanskje søkertallet gå enda lenger ned neste år. Derfor må vi snu tankegangen og være offensive. Så opprettholdt tilbudet i år, så skal vi gjøre det vi kan sier Reinholtsen.

Alle skal få

- Alle de som er interessert i faget kunne fått seg jobb i Vesterålen om de ønsket. Slik er det i dag, sier Stian Reinholdtsen fra Øksnes Entreprenør og får støtte fra Tone Fredriksen i Karstein Kristiansen Entreprenør.

- Kanskje har vi som bransje blitt litt misforstått ute i samfunnet? For det er ikke slik at vi ønsker å bruke innleid arbeidskraft. Snarere tvert imot. Vi ønsker å ha egne faste ansatte.

Årsaken til dette begrunner de med at det å bruke innleid arbeidskraft ikke er bærekraftig.

- Faste, egne ansatte er det vi ønsker. Vi må leie inn for det ikke finnes fagfolk som vi kan ansette fast. Da mister vi også muligheten til å få den neste formannen og til å investere i den ansatte og utvikle den ansatte. All den tid og læring vi bruker på en innleid vil forsvinne så snart den drar ut igjen.

Kan koste

De næringsdrivende mener også det å legge ned klassen på Sortland kan få massive konsekvenser på lang sikt.

- Om søkertallet ikke snur innen kort tid, og vi ikke får inn muligheten til å få faste ansatte fra regionen, så vil vi kunne risikere at lokalt eierskap forsvinner. Da kan bransjen bli sårbar mot entreprenører fra andre steder, sier Rolf Pedersen i Kai og Anlegg Entreprenør.

- Derfor er det vi står samla her i dag. Vi trenger et felles løft. For i dag begrenser mangelen på arbeidstakere oss i utviklingen. Derfor vil vi ha fylket med oss. Da er vi sikre på at vi skal få søkertallet opp på sikt, sammen, avslutter Gregersen.