Det var mandag at en bil havnet utfor veien ved Hamn på Senja. Det var tre personer i bilen, alle fra Sortland og fra samme familie. 53 år gamle Ing-Mari Pauline Dybwad omkom i ulykken, mens en mann i 50-årene og en kvinne i 70-årene ble fraktet til Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) med alvorlige skader.

Sortland kommune har satt i sving sitt kriseteam. Men de fleste pårørende befinner seg nå ved sykehuset i Tromsø. Det skaper utfordringer.

– Noen å snakke med

– Vi savner hjelp. Selv om vi er mange her, og hjelper hverandre, er det noen som har behov for ha noen å snakke med. Det får vi ikke. Sortland har kriseteam, men det er på Sortland. Kriseteamet til Tromsø kommune sier de hjelper innbyggerne i Tromsø, mens sykehuset sier at dette er en kommunal oppgave, sier en av de pårørende til VOL.

– Når vi tar opp dette, er det også med tanke på andre som kommer i samme situasjon, men som er alene. Vi er som sagt flere sammen og hjelper hverandre så godt vi kan, legges det til.

– Prøver å hjelpe

Sture Jacobsen er leder for kriseteamet i Sortland. Han sier at han har jobbet masse med denne saken.

– Da vi ble oppmerksom på at de pårørende trengte hjelp, anmodet vi Tromsø kommune om bistand. Det fikk vi positiv respons på. Så har vi skjønt at de pårørende ikke har fått bistand. Da tok vi kontakt med kriseteamet til UNN. Der var man også positiv, men man måtte få en henvendelse fra den aktuelle avdelingen ved sykehuset. Så ser vi at den henvendelsen ikke er kommet, sier Jacobsen.

– Jeg kan ikke forklare hvorfor ting ikke er har kommet i gang, så i ettertid må vi ha ei oppfølging for å finne ut hva som har gått galt. Det er et eller annet som skurrer, og som ikke har vært greit i denne saken, legger han til.

Flere medier har nå engasjert seg i saken. Det gjør at det nå har vært ny kontakt mellom Sortland og Tromsø.

– Men jeg vet ikke om det har skjedd noe mer i Tromsø, sier Jacobsen.

Politiet til Tromsø

Jacobsen sier at han også har tatt kontakt med politiet på Sortland.

– Der har man tatt kontakt med politiet i Lenvik. Det gjør at man nå drar fra Lenvik til Tromsø for å snakke med de pårørende om ulykken, sier Jacobsen.

– Har tatt kontakt

Trond Bratland er avdelingsdirektør for helse om omsorg i Tromsø kommune. Han sier at kommunens kriseteam har tatt kontakt med de pårørende.

– Vi fikk en henvendelse torsdag formiddag. Den ble videreformidlet til kriseteamet. Vi har tilbydd hjelp til de pårørende, men de dukket ikke opp til samtalen. Vi prøver nå å finne ut hvorfor og om det har skjedd en misforståelse, sier Bratland.

De pårørende sier til VOL lørdag at de ikke har blitt kontaktet av kriseteam verken på Sortland eller i Tromsø om noe møte eller samtale.

– Første beskjeden vi fikk fra Tromsø kommune var at vi måtte få time hos fastlegen vår, og få hjelp der. Siden vi er i Tromsø og har fastlege på Sortland blir dette vanskelig. Vi har også snakket med damen som kom først til ulykkesstedet. Hun er tilhørende til Tromsø kommune. Hun har det svært vanskelig og har heller ikke fått hjelp fra noe kriseteam, sier en av de pårørende til VOL.

– Vi har heller ikke fått oppfølging av avdelingene på UNN. Etter flere dager med masing på avdelingene de er innlagt på, fikk vi til slutt, tre dager etter ulykken, et møte der vi fikk tilbakemelding om skadene og omfanget av dem, sier vedkommende.

–  Ikke rett å kommentere

Pressevakt Marit Einejord ved UNN sier at det ikke er rett av UNN å kommentere dialogen mellom pårørende og hjemkommunen.

– Pasient og nærmeste pårørende får oppfølging fra sin avdeling og leger ved UNN, sier Einejord.