Kinoen er fortsatt det kulturtilbudet flest av oss bruker. 72 prosent av alle i aldersgruppen 9-79 år var på kino i fjor, mot 67 prosent i 2012, melder NTB.

Flere ser færre filmer

Det er flere som går på kino, men vi går ikke like ofte som før. Gjennomsnittlig antall kinobesøk per år var 2,8 i 2016, mot 3,0 ganger i 2012, viser tall fra Norsk kulturbarometer 2016, som ble lagt frem forrige tirsdag.

NTB skriver at kinobesøket er jevnt fordelt mellom menn og kvinner, men det er de unge i aldersgruppen 16-24 år som går mest på kino.

Nådde halve budsjettet i mai

I styremøtet i Kulturfabrikken i forrige uke ble økonomiplanen og kinoen tatt opp. Ifølge direktør Tone Toften går det så det suser på Sortland.

– Kinoen går veldig bra. Vi må ta høyde for budsjettregulering til høsten, men måloppnåelsen var oppe i 49,35 prosent per 23. mai, opplyste Toften.

Nesten halvparten av budsjettet er altså allerede nådd i mai, og kinobesøket er tradisjonelt mye høyere på høsten enn på våren.

– Det er vanskelig å si noe om årstid og kinobesøk. Det er alltid filmene som bestemmer besøket, men ofte slippes det noen «publikumstreffere» på høsten, sier kinosjef Rita Sundberg.

Lokale filmer godt besøkt

Hun opplyser at besøket første halvår i fjor var på 7.426. I samme periode i år har 9.946 tatt turen på kino på Sortland. Det tilsvarer en økning på 2.520 personer, eller 33 prosent.

– Vi har 13 filmer med over 300 besøkende så langt i år. Når besøket går opp hos oss, gjenspeiler det som regel besøket i landet for øvrig, sier hun.

Både «Tungeskjærerne og «Oskars Amerika» ligger på topp fem-lista hittil i år. Begge filmene er spilt inn i Vesterålen.

– Det er gledelig at nettopp filmene med lokale filmskapere har gjort det så bra. Bortsett fra disse to filmene vil jeg anta at det er de samme filmene som topper listene i landet for øvrig.

Populær på Sortland: «Fast & Furious 8» ble sett av nesten 800 besøkende på Lanterna, og topper kinolista for Sortland. (Pressefoto)