Formannskapet skal på torsdag behandle forslag til ny arealplan for Sortland. Ett av temaene er masseuttaket på Kringelen. Her har Sametinget kommet med innsigelse. Innsigelsen er begrunnet med hensynet til reindrift.

Les innstillingen her

I innstillingen til vedtak i formannskapet, har rådmannen tatt innsigelsen til følge og fremmet et forslag som innbærer at det ikke vil være grunnlag for ei fremtidig lønnsom drift ved masseuttaket.

Oddmund Enoksen (SV) skrev i en kronikk 18. juni at Sametinget ikke har innsigelsesrett.

Seniorrådgiver Torvald Falch i Sametinget er av en annen mening.

– Det er selvsagt ikke riktig. Det følger av plan- og bygningsloven paragraf 5-4 at:

«Sametinget kan fremme innsigelse mot slike planer i spørsmål som er av vesentlig betydning for samisk kultur eller næringsutøvelse.», skriver han i en e-post til VOL.

I merknaden sies det at tredje ledd er en ny bestemmelse og at den klargjør Sametingets rett til å fremme innsigelse til kommunale planer.

«Det er viktig å sikre at også samiske interesser kan ivaretas gjennom innsigelse. Dette gjelder i utgangspunktet for områder i Finnmark, Troms, Nordland og Nord-Trøndelag, samt kommunene Osen, Roan, Åfjord, Bjugn, Rissa, Selbu, Meldal, Rennebu, Oppdal, Midtre Gauldal, Tydal, Holtålen og Røros i Sør-Trøndelag fylke, Engerdal og Rendalen, Os, Tolga, Tynset og Folldal kommuner i Hedmark fylke og Surnadal og Rindal kommuner i Møre og Romsdal fylke.», heter det .

Videre heter det:

«For reindriftsfaglige spørsmål er det områdestyrene for det enkelte reinbeiteområde som i henhold til instruks gitt av Landbruks- og matdepartementet skal være innsigelsesmyndighet i saker etter plan- og bygningsloven. Sametinget som et samisk folkevalgt organ vil kunne ha andre helhetlige samiske hensyn og avveininger å ta enn Områdestyret for reindriften. Ved avveiningen av ulike hensyn skal det når forholdet til reindriften er begrunnelse for innsigelse, legges til grunn at det er Områdestyret som gir uttrykk for næringsmessige vurderinger mens Sametinget gir uttrykk for mer generelle politiske vurderinger.»

«Dersom Sametinget og områdestyrene vurderer spørsmålet om innsigelse ulikt, vil ikke dette ha noen betydning for om innsigelse kan fremmes, men vil inngå som en del av veiningen departementet må gjøre i saken når den skal avgjøres av departementet.»

Arild P. Inga om habilitetsbråket: – Lurer på hvor desperate de er Arild P. Inga mener det siste utspillet rundt Kringelen viser hvor desperat situasjonen er blitt for eieren av masseuttaket. Enoksen: – De har lagt seg til feil praksis

Oddmund Enoksen (SV) står imidlertid på sitt.

– Jeg tror her Sametinget har lagt seg til en feil praksis der de legger til grunn at det har generell innsigelsesrett uansett grunnlag, sier Enoksen.

– Jeg tenker at det jeg har sagt er noe jeg mener er rett fortsatt. Innsigelsesmyndigheten på reindrift er lagt til Fylkesmannen. Det er også noe Fylkesmannen skriver på sine nettsider.

Tidligere rådmann i Sortland, Rolf M. Lossius: – Vil ha formelt svar om habilitet Saksbehandler Rune Kvannli har samiske besteforeldre. Blant annet derfor bør han vurdere om han er inhabil til å behandle saken om masseuttaket på Kringelen, mener konsulent Rolf Lossius. Kan bli departementssak

Enoksen mener at om Sortland kommune vedtar Arealplanen og legger til side innsigelsen fra Sametinget, har de alt på det tørre. Da vil saken havne på departementsnivå som klagesak til syvende og sist.

Om Sametingets innsigelse tilsidesettes, er det ingen innsigelser mot masseuttaket på Kringelen.