PRIDE-arrangementer oppfordrer folk til å være stolte av sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet. Bevegelsen har sine røtter tilbake til New York i 1969. Wikipedia skriver at politiet gjorde razzia mot baren Stonewall Inn, en bar som i hovedsak ble besøkt av homofile.

Kontroversielt

PRIDE arrangeres over hele verden, og noen steder er arrangementene kontroversielle.

Nylig ble PRIDE-paraden i Istanbul forbudt. Da den likevel ble arrangert grep politiet inn og flere ble arrestert.

Vesterålen PRIDE

Nå skal altså Vesterålen få sitt eget arrangement.

– Det hele startet under byfestuka. Under en konferanse ble det spørsmål om hva vi ikke har gjort på Sortland og Vesterålen. Svein Spjelkavik tok ordet og sa «PRIDE». Det gjorde at jeg satte i gang og nøstet noen tråder. Det er ikke noe budsjett, og jeg er så og si alene om dette, men trår likevel til. Ut fra responsen er det flere som mener det er på tide at noe slikt gjøres. Så får vi se hvordan det går, sier Fossem.

– Små forhold

Hun sier at det fortsatt er vanskelig å være annerledes i Vesterålen.

– Jeg vet at det er personer i det skeive miljøet som synes det er vanskelig at vi skal ha PRIDE fordi det er små forhold her, og det er vanskelig å være noe annet enn heterofil. Nettopp derfor må vi gjøre det. Folk skal ikke være redde for å vise hvem de er, sier Fossem.

Støtte

I en pressmelding om arrangementet skriver hun følgende:

– Vesterålen PRIDE arrangeres ikke bare for feiringens del. I tillegg til å feire, er det også en markering av støtte til en gruppe mennesker som man ganger blir kritisert og utskjelt, ekskludert og overgrepet. Med PRIDE er ønsket å bidra til å minke fordommene, å øke inkluderingen og å styrke samholdet, skriver Fossem.

Feiring

I pressemeldingen skriver Fossem at dagen blir en feiring av mangfoldet.

– PRIDE er en feiring av det menneskelige mangfold. Mangfold når det gjelder kjønn, identitet og seksualitet. Dette gjelder både homofile, lesbiske og bifile. I tillegg gjelder det også transpersoner, panfile, intersex, aseksuelle og andre som ikke passer inn i det såkalte heteronormative uttrykket, skriver Fossem,

Tog og appell

Hun sier til VOL at arrangementet fortsatt er under planlegging.

– Planen er å ha ei markering på torget på Sortland med appell. Deretter blir det tog. Vi ender opp ved kulturkafeen på Sortland der det også blir appell. Men alt er ikke på plass, sier Fossem, som også håper næringslivet på Sortland kan finne på noen sprell den siste lørdagen i juli.