Første bonden vi møter er Terje Helle. Hjelle har drevet Midtbø gård i over 20 år. Med god hjelp fra familie og venner tar de vare på 45 melkekuer og 100 vinterforede sauer.

Midtbø gård har hovedsakelig det vi kaller for plansilo, der gresset presses sammen i en silo. Selve slåtta tar ikke lang tid, hvis været og god hjelp fra famille er på plass.

– Det er stort sett familien som gjør jobben. Vi har ikke mye innleid hjelp. Vi bruker vel cirka en uke på slåtta hvis alt ligger til rette.

Terje Hjelle og datteren Ragnhild Hjelle. Foto: Herman Henriksen

Korte avstander

Markene til familien Hjelle ligger tett inntil gården. Det er derfor korte kjørelengder. Hjelle tror årets slåtte blir god. Fjorårets slåtte gikk ikke helt som planlagt.

– Slåtta i fjor var litt spesiell, siden jeg ikke deltok i denne. Kort tid før innhøsting fikk jeg blindtarmbetennelse. Jeg havnet på sykehus. Da fikset resten av familien alt. Da jeg kom hjem og måtte ligge på sofaen kunne jeg se ut av vinduene og det så veldig bra ut.

Hjelp

Hjelle kan fortelle at det er lurt å få hjelp fra andre, både venner og familie. Blant annet låner han rundballepressen til en annen bonde.

For å få best mulig kvalitet er det noe faktorer som må være på plass.

– Det må slås på rett tidspunkt. Jeg tror at hvis det er stabile temperaturer og litt fukt i luften er det meste gjort. Det er mange som ikke liker regn, men vi bønder har bare godt av det, sier han.

Hesje

Noe familien Hjelle gjør, som kanskje ikke er like vanlig lengre, er å lage hesje. Dette var slik slåtta var i gamle dager. Primus motor for dette er sønnen Sverre Hjelle.

– Jeg synes det er viktig å føre kunnskapen videre. Dessuten synes jeg det er kjempemorsomt å kunne gjøre arbeid som har vært gjort i generasjoner, sier Sverre.

Hesje Sverre Hjelle synes det er viktig å videreføre tradisjonen slik at den ikke forsvinner. Foto: Privat

Krusstein gård

Noen kilometer sør for Midtbø gård ligger Krusstein Gård. Dette er en gård som driver hovedsakelig med melkeproduksjon og litt kjøttproduksjon fra kuer og okser.

Fjøsets eier er John-Erik Bjørlo. Han tok over gården i 2005. I fjor fikk Bjørlo satt opp ny robotfjøs. Slåtta for Bjørlo i fjor var variabel.

– Vi startet i normal tid, men så kom det mye regn underveis. Det ble litt vanskelige forhold.

Storbonde John-Erik Bjørlo tok over gården i 2005. I fjord fikk han ny, stor og moderne fjøs. Foto: Herman Henriksen

Litt etter skjema

I år trodde han at slåtta skulle bli sein på grunn av sein vår, men plutselig økte temperaturene kraftig og det ble god vekst.

– Vi ligger ikke veldig langt etter skjema, men nå kom det litt regn igjen, så da blir det stopp igjen.

En annen utfordring som kan dukke opp er at alt skal gjøres på kortest mulig tid for å få best mulig kvalitet. Det er mye areal som skal slås og da skjer det av og til feil med maskinene.

– Vær og utstyr må være på plass, sier Bjørlo.

Store arealer John-rik Bjørlo har flere marker han må slå. Da er det viktig at utryret funker. Foto: Herman Henriksen

Flere mann i sving

Også John-Erik får hjelp fra familie og venner. Hvert år får han blant annet hjelp fra ulike avløysere.

– Før var vi flere. Det var da vi hadde silo og da trengte vi flere folk. Nå som vi bare bruker rundballer trenger man bare 3-4 mann.

Terje Hjelle og John-Erik Bjørlo er godt i gang med slåtta 2017. Begge tror det blir et middels år.