Torsdag skrev VOL om Lene Hagen som ble utsatt for vold på Sortland for noen uker siden, da det kom frem at hun var lesbisk. Saken har skapt mye debatt i sosiale medier der Hagen får skryt for at hun tør å gå ut med sin historie. 23-åringen har foreløpig ikke anmeldt voldsepisoden. Politioverbetjent Geir Bendiksen ved Sortland lensmannskontor, sier at politiet er klare til å se på saken, men at de da er avhengige av opplysninger.

– Ifølge straffeloven kan politiet åpne saker som ikke er anmeldt og ta tak i de på egen hånd. Men for å gjøre det er vi avhengige av informasjon og opplysninger som kan hjelpe oss i gang, og det gjelder også denne saken, sier han.

Uvanlig

Bendiksen kjenner ikke til den konkrete situasjonen med Hagen, men understreker at hatkriminalitet rettet mot homofile er svært sjeldent i regionen.

– Vi tar slike ting alvorlig, men jeg kan ikke huske at vi har hatt saker der personer har blitt utsatt for kriminalitet på grunn av legning. Det må i så fall være tilfeller som politiet ikke har fått opplysninger om. Dette tilfellet er faktisk første gang jeg hører om hatkriminalitet rettet mot homofili. Men det kan også være at slike hendelser er blandet inn i andre, større saker som er mer alvorlig. Og så finnes det nok skjult kriminalitet, utdyper han.

Stort ansvar

Bendiksen understreker at politiet driver med forebyggende arbeid slik at innbyggerne skal respektere hverandre i størst mulig grad.

–  Vi har et stort ansvar for å drive med forebyggende arbeid og holdningsskapende arbeid. Vi arbeider for å få folk til å leve sammen og være snille med hverandre. Vi har to personer i Vesterålen som arbeider ekstra mye med dette, sier han.

En av dem er Runar Slotnes, som er forebyggende-kontakt i Vesterålen.  Han holder foredrag rettet mot barn- og ungdom, blant annet i forbindelse med mobbing.

– I den forbindelse kommer vi også inn på aksept for og holdninger til personer som er homofile, bifile eller transseksuelle, sier han.

Stor aksept

Inntrykket til Slotnes er at ungdommer i Vesterålen generelt har stor aksept for at noen har andre legninger.

–  Det er det inntrykket jeg sitter igjen med. En av årsakene er nok at det finnes mange tydelige tv-programmer som handler om ungdom og seksualitet som har gjort det lettere å stå frem. At det finnes hatkriminalitet blant ungdommene her er ukjent for meg. Samtidig frykter jeg at det finnes holdninger og hendelser som ungdommen ikke forteller oss. Det er også slik at det alltid er noen som er negative til personer med andre legninger, slår Slotnes fast.