Ovik-familien har drevet i transportbransjen siden 1920-tallet. Nå går det i tunge løft og transport med kranbiler og trailere, som også har løftet Bjørn Ovik AS til nye høyder.

I fjor økte Sortland-selskapets omsetning med 14 millioner kroner, fra 41 millioner kroner i driftsinntekter i 2015 til 55 millioner i 2016. Det skyldes økt oppdragsmengde både i og utenfor Vesterålen.

– Målet vårt er å øke volumet, så dette er etter planen, sier daglig leder Ørjan Ovik. Han eier selskapet, som i dag har 36 ansatte, sammen med bror Bård og far Bjørn Ovik.

Små marginer

Det meste av omsetningen kommer fra montasje av betongelementer og transport av disse, men de driver også utleie av byggekraner, lifter og lagerkontainere. Driftsresultatet til selskapet var i fjor 5,1 millioner kroner, mot 4,6 millioner året før. Overskuddet endte på 3,7 millioner kroner.

– Dette er en bransje med små marginer, og hvor det er lett å gjøre feil. De som skal ha noe gjort, vet hvor mye de er interessert i å betale. Oppdragene går på faste priser, og gjør du feil må du selv stå for det. Så det er alltid en risiko.

Utfordringen ligger i å holde kostnadene nede og å få best mulig pris for oppdragene. Noe som har kostet er at de har vært avhengig av å leie inn personell fra bemanningsbyrå.

– Vi sliter med å få tak i folk, særlig montører, som er villig til å reise imellom på oppdrag, sier Ovik.

Oppdrag i hele Nord-Norge

For selskapet har hatt en stor økning i oppdrag utenfor Vesterålen.

– Vi henter rundt 60-70 prosent av omsetninga vår utenfor regionen. Det er vi nødt til om vi skal klare å holde omsetninga oppe.

De har hatt oppdrag fra Brønnøysund i sør til Alta i nord, men holder seg for det meste mellom Tromsø og Bodø. Flere store jobber utenfor regionen gjør at også 2017 så langt ser bra ut for selskapet.

– Vi har hatt bra med oppdrag i år. Vi har en stor jobb i Harstad, med den nye skolen som bygges der, og i Lofoten er vi med på utbyggingen av Svolvær Amfi. I oktober starter vi byggingen av ny helikopterbase ved Banak i Lakselv, forteller Ovik.

Oviks lokaler i Vestmarka på Sortland. Neste vår flytter de inn i nyrenoverte lokaler på andre siden av veien.

Videre vekst

Strategien videre er å jobbe mot fortsatt vekst.

– Men det vil avhenge hva som skjer i markedet. De siste årene har det vært et bra marked på byggesida i Nord-Norge, og det ser heldigvis ut til å fortsette, sier Ovik til VOL.

Selskapet holder til i Vestmarka. De skulle egentlig bygge nytt administrasjonsbygg i år, men gikk bort fra planene da de kjøpte selskapet Markveien 36, som eide den gamle veistasjonen.

– Vi holder på å restaurere bygget nå, og satser på å flytte inn i løpet av våren 2018, sier Ovik.