– Jeg vil at folk drar til Sortland for å kunne se et tredimensjonalt kunstverk, der man fysisk kan gå inn i kunstverket og bli positivt påvirket. Det er min intensjon – å lage noe som er så fint at folk trives i byen og får lyst til å komme tilbake.

Det sier Elvenes om sitt eget blåbyprosjekt. Prosjektet har gått sakte fremover, men ting skjer, om enn smått om senn.

I løpet av juli skal blant annet Johnsengården i Torggata males.

– Huset blir ikke blått, men males i selnesgrønn nummer to, med djupfjordblått på vannbordene. Også Jægtnesgården males. Det er morsomt at mer skjer i Strandgata. Men mer enn dette blir det nok ikke i år.

Holtengården (også kalt Johnsengården) i Torggata blir malt i blåbyfarger i løpet av juli, ifølge Elvenes. De to fargene som skal brukes, ses i innfelt bilde. Foto: Marius Birkeland/Gaute Bergsli

Han vil ha en blå tunnel

Selve fundamentet på Sortlandsbrua blir neppe blå på grunn av vedlikeholdskostnadene. Men brua kan bli blåere når Hålogalandsveien er ferdig. Elvenes har vært i flere møter med vegvesenet om den planlagte gang- og sykkelveien på brua.

– Planen er at den store stålbjelken over, og lyktestolpene, blir blå. Et nytt gelender er også planlagt, der både fargene og fargevariasjonene er elektrisk styrt via en datamaskin.

Blå tunnel? Elvenes lanserer ideen om å male Sigerfjordtunnelen. Foto: Gard L. Michalsen

Nå vil Elevenes også at Sigerfjordtunnelen blir blå.

– Jeg har ikke lansert idéen før, men jeg tenker på det hver gang jeg kjører gjennom tunnelen. Den blir mye lettere å kjøre gjennom om den blir blå. I dag er den tung å kjøre gjennom, for det er djevelsk mye støv i den tunnelen, sier han.

– Det vil bli en blå portal inn til Vesterålen. Da vet folk at de snart kommer til den blå byen. Det hadde vært kjempemessig.

Og Elvenes vil ha hvite lys.

– Blått og oransje er komplementærfarger. Hvis du blander dem, får du en slags grell gråfarge. I et byrom blir det kun stygt, trist og trasig. Så få hvite lys i tunnelen og i hele blåbyen!

Alt er over nå med blåby-kamp

Først brukte han rundt sju år på å planlegge. I forbindelse med millenniumsfeiringen ble han invitert til et møte med kommunen, men så oppstod det kunstnerisk og eiermessig uenighet om blåbyprosjektet.

– Jeg følte meg til slutt ekskludert fra mitt eget prosjekt. Det gikk utover min integritet som kunstner. Da satte jeg i gang en slags geriljataktikk og gikk direkte til gårdeierne og malte de fleste husene selv i stedet.

Nå er det vedtatt at byen skal males blå – og i Elvenes’ palett.

– Det tok over 25 år fra jeg kom på idéen til vi kom så langt. Konflikten har utmattet alle parter så mye at det har gått utover malinga. Nå håper jeg prosjektet skrider fremover.

Det gamle meieriet gikk fra hvitt til gule og grønne blåbyfarger etter at Marius Steiro og hans eiendomsselskap kjøpte opp bygget, og Vesterålen Sparebank flyttet inn. Foto: Gaute Bergsli

– Jeg angrer ingenting

Elevenes sier han ikke angrer på hele blåbyprosjektet.

– Jeg får ikke noe ut av å angre. Jeg vil heller bruke energien på løsninger, sier Elvenes, som bedyrer at han ikke «tenker blått» døgnet rundt lenger.

– I ti-femten år var «blå by» både den første og siste tanken min i døgnet». Prosjektet tok all energien ut av meg. Nå har jeg evnen til å slå av bryteren.

– Har du oppnådd målet du hadde i starten?

– Nei, Sortland har jo bare noen flekker med blått. Det bør bli blått fra Sortlandsbrua til Sørhamna før jeg er fornøyd.

Blåbypaletten på Kulturfabrikken ble oppgradert av Elvenes i mai. Foto: Gaute Bergsli

Han oppfordrer nå gårdeiere som vil male, om å ta kontakt.

– Mange har sittet på gjerdet i blåbysaken på grunn av konflikten jeg har hatt med kommunen. Nå er det ingen konflikt lenger. Kom til meg, så skal jeg komme med råd, så får vi malt byen blått. Vi er alle tjent med det, sier han og legger til:

– Prosjektet har fått veldig mye internasjonal oppmerksomhet, men mange kommer til Sortland og blir skuffet fordi det ikke er blått nok.