– Vi har ikke tatt endelig standpunkt til lokalisering. Når ferien er over skal vi sjekke ut de siste forutsetningene, sier administrerende direktør i Calanus AS, Gunnar Rørstad.

Calanus AS er lokalisert i Tromsø, mens datterbedriften Calanus Helse holder til på Sortland. Selskapet lager ernærings- og helseprodukter, samt farmasøytiske spesialpreparater fra raudåte.

Fullgode alternativ

Tidligere i år skrev VOL at formannskapet vedtok å sette av til sammen 950.000 kroner i 2017-budsjettet til å tilrettelegge for industriområde og fiskerikai i Holmen. Ordfører i Sortland Kommune, Tove Mette Bjørkmo uttalte da at de legger til rette for Calanus ved å erverve grunn, noe som kan gjøre muligheten større for at de prioriteter Sortland som alternativ. Området på Holmen er nemlig svært aktuelt for Calanus til å bygge en fabrikk

Ved siden av Holmen Industriområde, er også Breivika Nord i Tromsø svært aktuelt.

– Begge tomtealternativene fremstår i utgangspunktet som veldig godt egnede, understreker Rørstad.

Planen er å kunne starte byggingen av fabrikken neste vår.

Gode resultater

Calanus, som ble etablert i 2012, er fortsatt i pilotfasen. Konsernets driftsresultat har steget jevnlig siden oppstarten. Mens det var minus to millioner i 2012, steg det til 1,1 million året etter. I 2014 var økningen på 6,3 millioner, opp til 7,5. Veksten fortsatte, til 7,7 millioner i 2015 før det kulminerte i fjor, med ti millioner kroner.

– Vi har fortsatt mye forsknings- og utviklingsarbeid foran oss både når det gjelder teknologi og kunnskap knyttet til høsting, og produkt og markedsutvikling. Vi ligger an til å få vekst i kjernevirksomheten i år. Vi har nådd målene vi satte oss når det gjelder årets høsting, og har god vekst i den underliggende kundebasen, forteller han.

Nødvendig tillatelse

Kjernevirksomheten til Calanus er høsting og utnyttelse av raudåte. Selskapets forsøkstillatelse til høsting av raudåte ble utvidet for fem nye år av Nærings- og fiskeridepartementet like før sommeren.

– Vi har fått utvidet forsøkstillatelsen for de neste fem årene, med en ramme på 5.000 tonn per år. En slik tillatelse var nødvendig dersom selskapet skal investere i et eget industrielt pilotanlegg for prosessering av raudåte. Men det er ikke tatt en endelig investeringsbeslutning. Vi har gjennomført et forprosjekt og regner på forutsetningene. Den endelige avgjørelsen blir tatt i løpet av høsten, forklarer Rørstad.

Må ansette flere

Per i dag har Calanus As totalt rundt 20 årsverk i konsernet, der halvparten jobber ved avdelingen på Sortland. Dersom anlegget realiseres, blir det nødvendig å utvide tallet på ansatte.

– Da blir det nødvendig å tilsette flere prosessoperatører og øvrige medarbeidere knyttet til produksjonen, sier Gunnar Rørstad.