I oktober møtes Milano Pizzarestaurant ANS og staten, ved Skatt Nord, i Vesterålen tingrett. Det er satt av to dager til saken, som har sitt utspring i 2014, da det ble gjennomført bokettersyn i bedriften. Skatt Nord avdekket feil og mangler ved restaurantens bokføring, og de mente å kunne bevise at Milano hadde hatt en omsetning som ikke var bokført eller meldt inn til skattemyndighetene.

Til klagenemda

I etterkant av kontrollen vedtok derfor skattekontoret å skjønnsmessig fastsette selskapets inntekt og grunnlag for beregning av moms for årene 2010, 2011 og 2012.

Vedtaket ble påklaget, men 20. juni i fjor slo Klagenemda for merverdiavgift fast at skattekontorets innstilling skulle bli stående, noe som innebar at restaurantens merverdiavgiftsgrunnlag ble økt med 942.885 kroner for 2010, 1.447.127 kroner for 2011 og 1.225.806 kroner for 2012.

Vedtaket medførte en etterberegning av momsen på til sammen 776.745 kroner for de tre årene. De ble også ilagt en tilleggsavgift på 155.348 kroner som straff for lovovertredelsen som staten mente hadde funnet sted.

Saksøker staten

Milano har svart med å saksøke staten. Innehaverne av restauranten mener de forholdene som er lagt til grunn for vedtaket er feil, og har lagt ned påstand om at klagenemdas vedtak oppheves og at tilleggsavgiften trekkes.

Saksøker er av den oppfating at det faktum skattekontoret har lagt til grunn for de skjønnsmessige fastsettelser er både urimelig og uriktig. Som en følge av at skattekontoret har lagt et uriktig faktum til grunn mangler de skjønnsmessige fastsettelsene og den ilagte tilleggsavgiften legitimitet, heter det i stevningen fra advokatfullmektig Tor Kaspersen hos Ernst & Young.

Saksøker mener også at de beregningene og tallene som skattekontoret har kommet fram til rett og slett er urealistiske.

Saksøker mener fastsettelsene ikke kan forsvares, og at faktum som fastsettelsene bygger på er urealistiske i forhold til det resultat som er praktisk mulig å oppnå ved denne type virksomhet i det geografiske området som virksomheten ble drevet, skriver selskapets advokat.

Ifølge stevningen har Ernst & Young fått en revisor til å gjøre en analyse av bruttofortjenesten til restauranten, og sammenlignet den med lignende virksomheter i samme periode.

Denne analysen har ikke avdekket noen avvik som kan underbygge skattekontorets påstand om at Milano Pizzarestaurant ANS i denne perioden har unnlatt å innberette omsetning som skulle dannet grunnlag for endring av merverdiavgiften, heter det i stevningen.

Staten mener på sin side at vedtaket er riktig, og har lagt ned påstand om frifinnelse. I sitt tilsvar påpekes det også at skjønn aldri vil stemme helt med virkeligheten, og at det er en risiko som saksøker må bære ved å ha et mangelfullt regnskap.

Lignende saker

Milano er registrert som et ANS, hvor de som står ansvarlig i selskapet har et personlig ansvar for virksomhetens gjeld.

Milanos advokat, Tor Kaspersen, ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i stevningen.

– Men generelt kan jeg si at vi registrerer at det har vært flere lignende saker i Vesterålen tingrett den senere tid, hvor skattekontoret ikke har fått medhold, sier Kaspersen.

To serveringssteder i Vesterålen vant i januar frem med sine søksmål mot Skatt Nord og staten. Retten mente da at skattekontorets skjønn fremsto som urimelig, og ga serveringsstedene medhold.