Kvitbrygga på Sortland skal restaureres etter brannen i 2015, som etterlot den historiske brygga totalskadd.

Sortlandsselskapet KA Karlsen Bygg har fått oppdraget fra eier Georg A. Ellingsen AS, og skulle etter planen gå i gang med arbeidene i august.

Som først omtalt av Bladet Vesterålen, har entreprenøren søkt Kulturfabrikken Eiendom AS om å få bruke en del av den såkalte «hotelltomta» på naboeiendommen i byggeprosessen. Entreprenøren ber om å få plassere spisebrakke, verktøybrakke og avfallskontainer på tomta, samt å benytte en del av området som transportvei inn til byggeplassen.

Sikre folks tilgang

Georg A. Ellingsen AS eier området rundt bryggene. Ønsket om å likevel benytte Kulturfabrikken Eiendoms tomt til brakkerigg, begrunner entreprenøren med at de ønsker å ta hensyn til befolkningens bevegelsesmønster og tilgang til hav og uteområde ved Kulturfabrikken. Transportveien inn fra nord har de også vurdert som tryggere enn via sentrum og Skibsgården.

Søknaden fikk de i sommer avslag på. Kulturfabrikken Eiendom AS har ifølge daglig leder latt Sortland kommune få disponere tomta på ubestemt tid. Kommunen bruker området som oppstillingsplass og parkering for bobiler, og har derfor avvist entreprenørens søknad.

– Vi har sendt et brev til entreprenøren der vi har gjort oppmerksom på at de ikke kan disponere eiendommen til riggeområde. Men om det kan være en løsning å disponere deler av tomta utenom turistsesongen, er vi åpen for dialog, sier teknisk sjef i Sortland, Torgeir Tobiassen til VOL.

Åpen for dialog

– Er det ikke plass til begge deler på tomta?

– Før det kan vurderes må vi vite mer om behovet deres. Vi er åpen for dialog, så de får ta kontakt om det er aktuelt. De må være litt kreative og vurdere mulighetsrommet som vi har invitert dem til å se på, sier han.

– Er det ikke i kommunens interesse å tilrettelegge for at Kvitbrygga blir ferdig så raskt som mulig?

– Vi ønsker selvfølgelig å legge til rette for gode løsninger for innbyggerne, men uten at det går på bekostning av andre. Det er fullt mulig å restaurere brygga uten å benytte denne tomta til riggområde, sier Tobiassen.

Georg A. Ellingsen AS eier en del av området mellom Kulturfabrikken og Kvitbrygga. Alternativet blir derfor å plassere brakkene her, noe Tobiassen ikke ser noen utfordringer med.

VOL har ikke lyktes i å få tak i prosjektleder Trond Fenes i KA Karlsen Bygg for en kommentar. Daglig leder i Georg A. Ellingsen AS, Geir Abel Ellingsen, sier til VOL at det burde være mulig å bruke arealet til begge formål, både til brakker og bobilparkering. Ellingsen sier han håper partene nå setter seg ned og finner en løsning i saken.