Torsdag 17. august arrangerer Sortland kommune kursdag for alle ansatte i skoler og barnehager.

Det vil si et kurs for hele 450 ansatte.

– Svært relevant for alle

Ifølge oppvekstsjef Erik Strand har alle skolene og barnehagene aldri før deltatt på en felles kursdag.

– Dette er unikt. Grunnen til at vi har valgt å gå vidt ut i vår invitasjon, er at temaet «Inkluderende barnehage- og skolemiljø» er svært relevant for alle dem som deltar. Det være seg private eller kommunale skoler og barnehager, sier Strand til VOL.

Det folkerike kurset avholdes ganske nøyaktig ett år etter at 190 ansatte i sortlandsbarnehagene var samlet på et kurs for å bekjempe mobbing.

Med i ny satsing

Sortland kommune er med i Utdanningsdirektoratets nye satsning som heter nettopp «Inkluderende barnehage- og skolemiljø».

– Her har vi et samarbeid med de private barnehagene. Prestelva barnehage er en av de aktive private barnehagene i dette prosjektet, opplyser Strand.

Sortland kommune er deltakere i den første puljen, sammen med Fylkesmannen og tre andre kommuner i Nordland.

Prosjektet varer fra januar 2017 til desember 2018.

Endringer i loven er bakgrunn

På kurset vil Opplæringslovens paragraf 9A bli sentral. En lovendring i paragrafen om elevenes skolemiljø går blant annet ut på å lovfeste krav til nulltoleranse rundt mobbing, samt en tydeligere aktivitetsplikt som erstatter vedtaksplikten og handlingsplikten.

– Endringene i regelverket gjelder alle skoler og voksenopplæringa, og den nye rammeplanen gjelder alle barnehager, private som kommunale. Her har Fylkesmannen en rolle som veileder og er derfor invitert til å forelese for oss om disse to temaene, sier Strand.

Ville være tidlig ute

Oppvekstavdelingen i Sortland kommune valgte å rette oppmerksomhet mot temaet allerede i starten av planleggingen av kursdagen.

– Dette startet vi med i januar/februar i år. Dette var fire-fem måneder før vedtakene om skjerpelsene i Opplæringsloven paragraf 9A ble vedtatt. Det samme gjaldt ny rammeplan for barnehagene, sier han.

Han sier Sortland kommune ikke ville vente på at lovendringene ble endelig vedtatt.

– Vår erfaring er at når slike endringer kommer på høring, er det bare å forvente at endringene blir et faktum. Og for å være tidlig ute på et viktig tema og sikre oss gode forelesere og et godt og treffsikkert opplegg, valgte vi å satse. Mange kommuner venter nok på at vedtakene skal være endelig før de setter i verk tiltak.

På kursdagen torsdag vil hovedforedraget være av Siri Abrahamsen fra Verdifabrikken. Hun skal foredra om viktigheten av å gi omsorg, vise empati og strekke seg langt for å skape et godt miljø for barn. Også representanter fra Fylkesmannen skal holde foredrag torsdag.

– Stiller krav

Den omtalte lovendringen handler altså mye om at alle voksne i skolen har en aktivitetsplikt, og Strand håper det kan føre til mindre mobbing i skoler og barnehager.

– Ser, hører eller vet den voksne, som rektor, leder, lærere, pedagogiske medarbeidere eller assistenter, skal det utløse en plikt til å sette i verk handlinger for å få slutt på krenkende adferd som mobbing.

Strand mener den nye rammeplanen omhandler handlinger for å sikre gode og trygge barnehagemiljø.

– Den stiller krav til styrere og ansatte om å målbevisst arbeide for å sikre barns miljø og medvirkning.

De 450 kursdeltakere kommer fra:

  • Alle de åtte grunnskolene i kommunen

  • Jennestad Montessoriskole

  • Alle sju kommunale barnehager

  • Alle sju private barnehager

  • Voksenopplæringa

  • PPD for Vesterålen og Lødingen