I sommer har Sortland kommue fått disponere den såkalte «hotelltomta» til bobilparkering. Tomta eies av Kulturfabrikken Eiendom AS, som igjen er heleid av Sortland kommune.

– Bare midlertidig

Det er satt opp skilt tre ulike steder på Sortland som viser vei til oppstillingsplassen, som mange bobilturister han funnet veien til i løpet av sommeren.

Å etablere noe slikt er ifølge plan- og bygningsloven søknadspliktig, men det er fra kommunens side foreløpig ikke søkt om tillatelse til dette tiltaket. Da VOL tok kontakt med kommunen, var begrunnelsen fra teknisk sjef Torgeir Tobiassen at bobilparkeringa bare var midlertidig, for juli og august, og at det ikke var aktuelt å etablere noe permanent.

Et tiltak som gjelder plassering av midlertidige bygninger, konstruksjoner eller anlegg – herunder også bobilparkering, er ifølge plan- og bygningsloven ikke søknadspliktig når det ikke skal stå lenger enn i to måneder.

– Dersom tiltaket er ment å skulle plasseres for lenger tid enn to måneder, skal søknad innsendes før tiltaket plasseres, får VOL opplyst fra Fylkesmannen i Nordland.

Avslag

KA Karlsen Bygg fikk tidligere i sommer avslag fra Kulturfabrikken Eiendom på sin forespørsel om å plassere spisevogn, en verktøysvogn og en avfallscontainer på en del av «hotelltomta» under gjenoppbyggingen av Kvitbrygga.

Det uten annen begrunnelse enn at arealet var disponert til annet formål etter avtale med Sortland kommune.

Da Bladet Vesterålen stilte spørsmål ved avslaget i slutten av juli, begrunnet teknisk sjef det med at kommunen skulle bruke hotelltomta til bobilparkering. Det var også svaret han sendte til entreprenøren et par dager etter; at området skulle brukes til bobilparkering i turistsesongen i år og påfølgende år, men at de kunne ta kontakt dersom det var aktuelt å bruke utenom turistsesongen.

På spørsmål fra VOL om det ikke var plass til begge deler, var svaret at det kunne de ikke si noe om før de visste mer om behovet til entreprenøren.

Stusser over avslag

Kvitbrygga eies av Georg A. Ellingsen AS. Daglig leder Geir Abel Ellingsen stusser over det hele – og stiller seg undrende til avslaget dersom det er tilfelle at kommunen kun hadde intensjoner om å bruke tomta til bobilparkering i juli og august, og ikke etablere noe permanent.

– Først kom et avslag uten begrunnelse, deretter med bobilparkering som forklaring. Så registrerer vi at den kun skal være midlertidig. Hvorfor de da sa nei til entreprenøren, det vet jeg ikke, sier Ellingsen.

Han vil sammen med entreprenøren be om et møte med kommunen for å finne en løsning på det hele.

Entreprenøren er i sluttfasen av prosjekteringa, og må ha en riggplan klar før igangsettingssøknaden sendes inn. Planen er å gå i gang med arbeidet til høsten.

– Vi må få avklart riggplan før vi kan søke om igangsettelse, sier Ellingsen.

Vil be om møte

– Hvorfor kan dere ikke benytte egen eiendom til brakkerigg?

– Alternativet er å sette den foran bryggene, mot Kulturfabrikken, noe som vil ta en del av kulturtorget som Kulturfabrikken Eiendom har brukt penger på å opparbeide. Det vil ikke bare være estetisk uheldig, men også begrense folks mulighet til å bruke området, sier Ellingsen.

Brakkene blir stående i ett års tid.

– Vi vil ta initiativ til et møte med Sortland kommune, hvor vi håper å bli enige om en riggplan som er mest mulig i tråd med det vi opprinnelig foreslo, sier Ellingsen.