– Det var en nedtur å komme tilbake fra ferien og se at uteområdet så slik ut, sier rektor Mette Paulsen ved Sigerfjord skole.

Usikkert når uteområdet blir ferdig

Mandag tok hun imot 20 nye elever til skolen, som dette skoleåret til sammen huser 97 elever.

Paulsen fikk i helgen en e-post fra en bekymret forelder til en førsteklassing. Vedlagt var bilder av blant annet store gjørmehull – og et lekeapparat som rett og slett kunne være farlig for skolebarna.

– Klart det er trasig at elevene møtes av et uteområde i denne forfatningen. Det ene lekeapparatet hadde utstående spikre, som ungene kunne skade seg på. Jeg ringte vaktmesteren på søndag og fikk ham til å ordne opp i det før elevene kom til skolestart på mandag, men resten vet jeg ikke når vi får ordnet opp i, sier Paulsen.

– Arbeidet burde ha blitt påbegynt rett etter skoleslutt, legger hun til.

Rektor Mette Paulsen fikk vaktmesteren ved skolen til å ordne dette lekeapparatet søndag før skolestart, etter at hun fikk vite at en rekke utstående spikre gjorde lekeapparatet farlig for barna. Foto: Gaute Bergsli

Satte av 100.000 kroner

I Sortlands kommunebudsjett for 2017 er det avsatt 500.000 kroner til uteområdene for skolene i Sortland.

Det er tidligere bestemt at 100.000 kroner av summen skulle brukes på montering av til sammen fire innkjøpte klatre- og lekestativ på Sigerfjord og Maurnes barneskoler i samarbeid med FAU.

Lekeapparatene er innkjøpt og klare for montering. Monteringsarbeidet skulle etter planen utføres i sommer, med dugnadshjelp fra foreldre og med kommunen som tilrettelegger og kvalitetssikrer. Men ingenting er blitt gjort ennå.

Heller ikke på Maurnes skole er dette arbeidet påbegynt, noe også ansatte ved skolen påpekte da VOL var på besøk mandag, samme dag som sju ny elever begynte ved skolen.

Også ved Maurnes skole skal lekeapparat monteres, men monteringsarbeidet er ikke kommet i gang. Det er imidlertid arbeidet med gang- og sykkelvei nedenfor skolen. Området er sikret med gjerde. Foto: Gaute Bergsli

– Ikke arbeidslysten det står på

– Foreldreutvalget i Sigerfjord er fantastisk, og det er ikke arbeidslysten deres det står på. Det er beklagelig at det er blitt sånn, sier Paulsen.

Hun har tirsdag vært i kontakt med teknisk avdeling i kommunen og fått vite at kabler er årsaken til at entreprenøren stanset opp gravearbeidet i sommer.

I stedet for nye lekeapparater har elevene fått gjørmepytter som lekearena. Foto: Gaute Bergsli

– Vi skal få det til

Marit Stenkjær, parkansvarlig i Sortland kommune, uttalte i tirsdagens papirutgave av Bladet Vesterålen at administrasjonen vet om problemet og tar det på alvor.

– Dette skyldes at entreprenøren har hatt andre oppdrag innimellom. Dermed har vi ikke klart å komme i land. Men vi har det i en bestilling, og vi skal få det til, sier hun til avisa.

Tas opp i formannskapet

Rødt ved Christoffer Ellingsen har tirsdag sendt en henvendelse til ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) og rådmann Randi Gregersen, der han ber at formannskapet i sitt møte torsdag får en orientering fra administrasjonen rundt uteområdet ved Sigerfjord skole.

– Rødt ser svært alvorlig på at uteområdene ved Sigerfjord skole er i en helt uakseptabel tilstand, der heller ikke sikkerheten til elevene er ivaretatt ved skolestart, skriver Ellingsen og fortsetter:

– Elever som starter skoleåret med forventning og kanskje for noen litt tristhet ved at ferien er slutt, må tas imot på enn positiv måte ved skolestart. Dette er kommunens samlede ansvar. Økonomien til nødvendige tiltak ved uteområdene ble ordna av formannskapet 22. juni, og foreldre stod klar til dugnadsinnsats. Skissen og tegninger til prosjektet har vært klar i lang tid, påpeker Ellingsen.

Rødt ber derfor om at det orienteres hva som er årsaken til at nødvendig arbeid ikke er satt i gang, slik at Sigerfjord skole ikke kunne motta elever ved skolestart på en tilfredsstillende måte.

Ved administrasjonens gjennomgang i juni var dette status for uteområdene ved barneskolene i Sortland:

Sortland og Strand barneskoler:

Uteområdene står nå ferdige etter bevilgninger i budsjettet over flere år, tippemidler og en betydelig egeninnsats fra FAU.

Sigerfjord skole:

Planleggingen av Sigerfjord skoles uteområde er finansiert og utført, i tillegg er noe utstyr innkjøpt. Skolen har utfordringer når det gjelder universell utforming, med stor stigning frem til hovedinngangen. Til denne delen av planleggingen er det benyttet ekstern konsulentbistand (cirka 100.000 kroner).

Sigerfjord skole huser 97 elever. Foto: Gaute Bergsli

Det ble på slutten av fjoråret kjøpt inn to lekeapparat som skal monteres på dugnad i sommer. Arbeidet med opparbeiding av uteområdet i Sigerfjord var planlagtigangsatt i 2017, noe FAU i lang tid har vært forespeilet og forberedt på.

Formannskapet har tidligere vedtatt at opprustingen av uteområdet skulle finansieres ved salg av Eventyrstua. Bygget ble lagt ut for salg, men kommunen (ved megleren) har slitt med å få solgt Eventyrstua. Arbeidet er derfor ikke igangsatt.

Rådmannen anbefaler at midlene av et salg av Eventyrstua forskutteres med 1,4 millioner kroner i påvente av et salg, slik at arbeidene med uteområdene på Sigerfjord skole kan igangsettes som planlagt. Finansieringen meldes som sak til kommunestyremøtet 21. september.

Maurnes skole:

Planleggingen av uteområdet er finansiert og utført. Opparbeidelse av uteområdet er kostnadsberegnet til cirka 2,5 millioner kroner.

Siden skoleområdet har stort behov for fornying, ble det på slutten av fjoråret kjøpt inn to nye klatre- og lekeapparat. Kommunen skal i løpet av sommeren montere disse i samarbeid med FAU.

Holmstad og Holand barneskoler:

Prosessen opp mot FAU og elever er igangsatt, og områdene er under planlegging. Endelige skisser er ikke ferdige, men forslag skal utarbeides i løpet av høsten. Her er det først og fremt behov for å supplere, rehabilitere og investere i nye lekestativ og atkomstsoner.

Det er gjort et grovt kostnadsoverslag på 1,5 millioner kroner på hver av disse skolene.

Lamarka barneskole:

Uteområdet er under planlegging. Endelig forslag skal utarbeides i løpet av høsten. Uteområdene har behov for en rehabilitering og en investering i nye lekestativ.

Det er gjort et grovt kostnadsoverslag for oppgraderingen av uteområdet på 2,5 millioner kroner.