Fredag besøkte Nordland Aps ungdomskandidat og femtekandidat til stortingsvalget, Simon Johnsen (Ap), helsestasjonen på Sortland sammen med sortlandpolitiker Arild Pettersen Inga (Ap).

– Eksempel til etterfølgelse

Sortland ble i 2015 kåret til årets barne- og oppvekstkommune i Norge, og har også fått mye oppmerksomhet nasjonalt for prosjektet «Æ e mæ», om seksualitet og forebygging av overgrep, rettet mot barn og unge.

– Det er ikke uten grunn at Sortland har fått dette til. Her har kommunen og lokalpolitikere brukt midler på flere helsesøstre og på dette prosjektet. Sortland er et eksempel til etterfølgelse, sier Johnsen i en pressemelding.

Vil se på bemanningsnorm

Som VOL skrev tidligere i år har satsingen på helsetjenester for barn og ungdom de siste fire årene fått bevilget store ekstratilskudd fra regjeringen. Helseminister Bent Høie forteller VG om 860 millioner kroner i fire midler til kommunene. Likevel har ikke helsesøstertjenesten nok ressurser eller tid til å gi elevene oppfølgingen de trenger. Elevrådsrepresentanter fra Hadsel og Sortland videregående skoler sa til VOL i mai at helsesøster ofte er fullbooket og at det er et klart behov for økt kapasitet hos helsesøster ved de to skolene.

– Bevilgningen til helsesøstre har økt med nesten en halv milliard de siste tre årene. Men da er det snakk om frie midler til kommunen. I Sortland har de prioritert flere helsesøstre, men dessverre er ikke det tilfelle i veldig mange andre kommuner, sier Johnsen.

– Dette skyldes rett og slett at kommuneøkonomien er trang, derfor når ikke disse midlene frem dit de skal. Vi må derfor se på bemanningsnormen, og vi må øremerke midlene slik at de går til flere helsesøstre, og ikke til andre ting, sier Ap-politikeren.

Trenger flere

Ifølge Aftenposten har det under den blåblå regjeringen blitt 410 flere helsesøstre. Det er likevel 390 årsverk unna målet til Helse- og omsorgsdepartementet på til sammen 3000 årsverk og full dekning i den norske skolen.

– Jeg er overbevisst om at flere helsesøstre vil bidra til å bedre ungdommenes psykiske helse og bidra til at flere klarer seg gjennom videregående, sier Johnsen i pressemeldingen.