Turneringen Blåbyen Grand Prix starter fredag, varer frem til søndag og finner sted i Samfunnssalen.

– Vi håper at vi ender på rundt 60 deltakere. Siste oppdaterte tall er faktisk 65, men det ser ut som det blir en del forfall. Årets turnering kolliderte dessverre med EM for ungdom, som arrangeres i Romania. Dermed går vi glipp av en del unge lovende talenter fra Tromsø, sier turneringsleder Martin H. Larsen og legger til:

– Men vi er godt fornøyde med cirka 60 til start.

Kommer fra hele landet

De påmeldte kommer i år fra Oslo, Sarpsborg, Luleå, Tromsø, Narvik, Harstad, Trondheim, Orkdal, Bodø, Lofoten, Hammerfest, Fauske– og selvsagt Sortland.

– Det er morsomt at hele åtte stykker kommer reisende fra østlandsområdet til Sortland, mener Larsen.

Det nye for året er at sjakklubben sender to bord live via klubbens hjemmeside.

– Da kan man sitte hjemme i godstolen og følge med på trekkene. Det vil ikke bli videostreaming av selve spillerne, men trekkene de utfører, kommer flyvende ut på det store internettet.

– Det er morsomt at hele åtte stykker kommer reisende fra østlandsområdet til Sortland, mener Martin H. Larsen (i blått). Her fra et sjakkurs tidligere i år. Foto: Gaute Bergsli

Har fått flere sponsorer

Nytt av året er også at turneringen ikke helt tilfeldig har byttet navn til FDVhuset – Blåbyen Grand Prix 2017.

– Liveutstyret koster fryktelig med penger, så vi er glade for at vi har fått en del sponsorer som har vært villig til å spytte inn litt penger. Det setter vi stor pris på, sier Larsen.

– Vi har allerede begynt å se frem mot 2018, men la oss gjøre oss ferdig med i år.

Stjerne med på turneringen

Og til årets turnering har Leif Erlend Johannessen fra Oslo Schakselskap meldt sin ankomst. Han har flere ganger representert Norge under internasjonale mesterskap som EM, VM og OL.

Johannessen ble ifølge Wikipedia utnevnt til Norges femte stormester i 2002, etter gode prestasjoner i internasjonale turneringer. Ved utnevnelsen var han Norges nest yngste stormester noensinne, etter Simen Agdestein.

– Leif Erlend er årets store stjerne. Han og kjæresten ville gjerne besøke Sortland og Vesterålen, så da organiserte vi det. Han anses som favoritt i Gruppe A, men det er absolutt muligheter for at vi får en annen vinner, mener Larsen, som sier at utfordrerne står i kø.

Her er utfordrerne

Ward Al-Tarbosh fra Oslo, Joachim Solberg fra Sarpsborg, Pål Røyset fra Tromsø og Tobias Pettersen fra Luleå er de aller største utfordrerne, ifølge klubben.

Etter dem kommer Larsen selv og Gunnar Lund fra Tromsø.

Sju runder

Under turneringen skal det spilles totalt sju runder, der de tre første rundene på fredag spilles som hurtigsjakk (25 minutter per spiller).

De fire siste rundene (to på lørdag og to på søndag)spilles som langpartier med betenkningstid på 90 minutter, pluss 30 sekunder tillegg per trekk per spiller.