– Jeg synes det var en veldig godt gjennomført festival. Alle som har besøkt oss, har gitt oss mye skryt og ros. Jeg har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding, sier leder Tom Gunnar Aasen i Vesterålen matfestival.

Men så kommer Aasen på én «klage».

– Noen klaget på dårlig vær under Mat fra fjæra sist mandag, men det er ikke mye vi kan gjøre med det. Det var et litt spesielt arrangement og innebar lang reisevei, så det kom bare åtte stykker. Men vi får være fornøyde med det, sett ut fra det dårlige været, med blåst og regn.

Opp mot 2.000 på markedet

Festivalen startet med det store matmarkedet på Sortland torg på lørdag under Fæsterålen.

– Fra klokka tolv til halv tre var det helt fullt på torget. Vi anslår at mellom 1.500 og 2.000 mennesker var innom. Utstillerne var så klart kjempefornøyde og ga oss tommel opp, sier Aasen.

Før har det vært et stort markedstelt på dette arrangementet. Styret hadde i år gått til innkjøp av mindre telt som hver utstiller kunne benytte seg av.

– Det fungerte veldig bra. Vi utnyttet hele torget og fikk et mer markedspreg over det. Vi eier teltene, så det blir nok samme opplegg neste gang.

Ville ikke gå hjem

Under Barnas laksefestival i Blokken dagen etter kom det også mange.

– Da var vi veldig heldig med været. Det kom 300 besøkende, og de ville jo ikke gå hjem når arrangementet var ferdig.

FOLKSOMT UNDER BARNAS LAKSEFESTIVAL: De 300 besøkende kunne nyte kaffe og kake ute i sola. Foto: Vesterålen matfestival

Mandag var det Matkos for eldre på Stokmarknes sykehjem.

– Det ble satt veldig pris på av både beboerne og de pårørende. Et varmt og godt arrangement, og det var kjempefint å høre beboerne fortelle om mattradisjonene de hadde da de vokste opp, mener Aasen

«Æ et fesk, kjeinn kor sterk æ e»

Under torsdagens Fiskesprell var det kokkeelevene ved Sortland vgs. sin filial i Øksnes som serverte mat til 300 barnehage- og skolebarn i kommunen.

– Årets Fiskesprell er jeg fantastisk fornøyd med. Barna fikk fylle «skattekisten» sin av aluminiumsfolie med mat som tacomarinert torsk og tandooritorsk. De lesset på med brokkoli og gulrøtter, grønnsaker som barn ofte ikke liker. Kokkeelevene grillet deretter maten, og barna koste seg og lo. De virket bevisste på at fisken kommer fra Vesterålen, og at det er noe vi skal være stolt av. Barna var nysgjerrige, stilte spørsmål og viste kunnskap om at fisk er sunt. «Æ et fesk, kjeinn kor sterk æ e», var det en unge som sa, ler Aasen.

Matfestivalen og kokkelinja bød på laks, sei, torsk og grønnsaker i alle varianter. Foto: Silje Helene Nilsen

– Gåsehud på konsert

Søndag avsluttet matfestivalen med stil, med en kirkekonsert med stjernetrioen Bjørn Andor Drage, Susanne Lundeng og Øystein Ingvaldsen og kortreist fiskesuppe i Andenes kirke.

– En stor konsertopplevelse, som ga gåsehud. Dessverre kom det bare 40 stykker, vi skulle helst hatt litt flere, kommenterer Aasen.

– Ikke for få arrangement

Matfestivalen har hatt litt færre arrangement i år sammenlignet med tidligere år.

– Det stemmer, men jeg mener vi ikke har for få. Vi måtte skjære litt ned så vi ikke har for mange arrangement på ei uke. Vi har noen konsept vi har hatt i flere år, som Mat fra fjæra, Barnas laksefestival, Matkos for eldre og selvsagt matmarkedet. Det har blitt en tradisjon, og jeg tror det også er derfor disse arrangementene får så mange besøkende.

Ny festival neste år

Festivalstyret har så langt ikke rukket å se på regnskapet etter årets matfestival.

– Men jeg tror vi har kommet godt ut av det. Vi har i hvert fall ikke brukt penger vi ikke har, sier Aasen.

– Så det blir festival igjen i 2018?

– Det blir det. I hvert fall så lenge jeg er i styret. Jeg vil for øvrig takke styret, som har gjort en fantastisk innsats og jobbet gratis på arrangementene. Det er helt utrolig. De brenner virkelig for Vesterålen og matkulturen her, sier styrelederen, som med sin Hedmark-bakgrunn faktisk er den eneste ikke-vesterålingen i styret.

– Men jeg er blitt så glad i Vesterålen at jeg nå kan begynne å kalle meg vesteråling.