Politiadvokat Mona Madsen, som var aktor i saken, sier til VOL at hun ikke kan kommentere dommen fra Vesterålen tingrett før den er forkynt. VOL skrev tidligere i dag at tre tiltalte er dømt til 18 måneder, 12 måneder og fire måneder fengsel for omfattende bedrageri av mange godtroende menn.

– Dommen er forkynt for bare én av de tre domfelte, opplyser Madsen.

Forsvareren til «hovedkvinnen» i saken, advokat Are S. Johnsen, har samme begrunnelse som Madsen for å la være å kommentere saken:

– Dommen er ikke forkynt for min klient. Derfor har jeg ingen kommentarer.

Advokat Jan Tore Olsborg, som forsvarte en annen kvinne i retten, sier til VOL at han ikke har tid til å kommentere dommen før i morgen.

Det har ikke lyktes VOL å komme i kontakt med den tredje forsvareren i den alvorlige bedragerisaken.

Etter hva VOL kjenner til skal dommen ha ligget hos Politiet i Tromsø i lengre tid uten at de har klart å forkynne dommen.

Anke?

Det er dermed fortsatt et åpent spørsmål om saken må behandles av lagmannsretten før den blir rettskraftig. Da saken gikk for Vesterålen tingrett i sommer la aktor, politiadvokat Mona Madsen, ned påstand om fire års fengsel for «hovedkvinnen» i saken. Hun skal ha lurt menn til å sende penger til seg. Vesterålen tingrett kom fram til at 18 måneder fengsel var nok. Retten slår fast at «hovedkvinnens» kriminelle virksomhet har vært betydelig.

– Virksomheten har pågått over lang tid og de bedratte beløp er betydelige, skrives det i dommen.

Retten viser til en dom avsagt i Eidsivating lagmannsrett i 2014. Der ble en kvinne på 36 år dømt til fengsel i ett år og seks måneder for 24 grove bedrageri, 16 forsøk på grovt bedrageri og ett undersalg. Bedrageriene var på 700.000 kroner, og forsøkene på noe over 1,5 millioner kroner.

Den domfelte kvinnen er dømt for bedrageri to ganger tidligere.

Går videre

Aktor Mona Madsen mente at den andre tiltalte kvinnen burde dømmes til fire måneder i fengsel. Vesterålen tingrett mente at fengselsstraffen burde settes til seks måneder. Den tiltalte mannen, ble av retten dømt til fengsel i ett år. Dette var i tråd med straffepåstanden fra aktor.

– Han avga ei tilleggsforklaring på siste dag, der han erkjente straffskyld for å ha vært med å ha brukt penger som stammer fra straffbare handlinger, men ikke at han har vært med på kontakten med personer, påpekte forsvarer Monica Samland overfor Vol under avslutningen av rettssaken.