Lossius satt i over fem år som rådmann i Sortland, frem til han ikke lenger var ønsket av den nåværende posisjonen. Mer om den prosessen senere.

Søkte seg vekk, men ble på Sortland

Etter avgangen søkte han blant annet jobb som rådmann i Vefsn og som assisterende fylkesmann i Sør-Trøndelag.

– I fjor vår så jeg på ledig stillinger, men jeg hadde mange hensyn å ta, blant annet til familien, sier han.

Og Lossius ble værende på Sortland. Samtidig som han vurderte veien videre, fikk han forespørsel fra en næringsaktør om å bistå i en utredning. Han takket ja til oppdraget.

– Da utredningen var ferdig, sa aktøren at dette var noe mange hadde behov for. Ideen gikk deretter og modnet ut mot sommeren.

Vurderte om han hadde råd til avisabonnement

I juni i fjor startet prosessen med å starte opp firmaet Alpha Konsulent AS. Firmaet ble først stiftet 3. august, siden han hadde en formell ansettelse i kommunen ut august og måtte forholde seg til den.

– På den tiden satt jeg og vurderte om jeg skulle abonnere på Dagens Næringsliv eller ikke, med tanke på kostnadsbildet. Men der er jeg ikke nå lenger, sier han og utdyper:

– Etter at jeg registrerte firmaet, har stadig flere tatt kontakt. Det har vært ei kjempehistorie det siste året, mye takket være at næringslivet har sett behovet og henvendt seg til meg – og gitt anbefalinger videre, sier Lossius.

Konsentrer seg om Øksnes og Sortland

Han har først og fremst konsentrert seg om konsulentoppdrag i Øksnes og Sortland, og han har så langt bistått rundt 40 kunder.

Blant dem finner vi store utbyggere som Marius Steiro og aktørene ved det kommende Strandskog næringsområde i Sortland og Atle Hansen i Øksnes.

– Har du sagt nei til noen oppdrag?

– Ja. Jeg har takket nei hvis det er oppgaver som ligger utenfor kompetanseområdet mitt, eller om jeg ikke har hatt kapasitet.

Han tar heller ikke oppdrag fra det offentlige.

– Jeg har hatt oppdrag for enkeltpersoner, men kjerneområdet er opp mot det private næringsliv. Som rådmann så jeg at en del konsulentfirma jobbet opp mot både det offentlige og det private. Jeg har bestemt at jeg kun skal jobbe opp mot det private, så det ikke er tvil om hvilken side jeg representerer.

KIWI-BISTAND: Rolf Lossius (til venstre) har vært konsulent i Marius Steiros planer om å bygge ny Kiwi-butikk i det såkalte NF5-området-. Butikken åpner trolig ikke før til neste år. Her står de to foran det som skal bli hovedinngangen til butikken. Foto: Gaute Bergsli

Vurderer ansettelser

Konsulentselskapet eksisterte kun i drøye fire måneder av fjoråret, men regnskapet viser en omsetning på 613.000 kroner i 2016.

– En del av dette er innkjøp av tjenester, som da jeg kjøpte inn advokattjenester til Strandskog-saken. Alt dette går gjennom firmaet og er med på å blåse opp omsetninga. I tillegg har man reisekostnader, etableringskostnader, kontorrekvisita og annet utstyr.

– Hvordan ser det ut i år, i ditt første hele regnskapsår?

– Jeg ligger noe over budsjett. Litt på grunn av at jeg har prøvd å styre det til at det ikke blir for mange oppdrag samtidig, for det går utover kvaliteten.

Han har foreløpig ikke ansatt noen i selskapet, men er ikke fremmed for tanken.

– Jeg har leid inn folk på to oppdrag, men ikke ansatt noen foreløpig. Mest sannsynlig vil jeg utvide virksomheten til et større geografisk område i løpet av det neste året, kanskje hele Vesterålen og deler av Ofot-regionen, og da er jeg nødt til å vurdere ansettelser.

– Hva er ellers de videre planene dine?

– I slutten av oktober skal jeg til Trondheim og holde et foredrag for Nordnorsk entreprenørselskap om de tjenestene jeg leverer. Jeg er spent på hva som kommer ut av det. Når flere entreprenørselskapet i Vesterålen har sett behovet, vil jeg tro det også er behov flere steder i Nord-Norge.

Næringserfaring fra Aetat

Lossius tror nemlig ikke det finnes annen tilsvarende konsulentvirksomhet i regionen.

– Ikke direkte. Jeg har prøvd å sjekke det ut, og jeg kan ikke se at det finnes direkte «konkurrenter». Én ting er å bistå i søknadsprosessene mot kommunen, det er det mange som kan gjøre, men jeg går inn og har tidlig dialog med politikere i sakene, forteller han.

Som rådmann så han at sakene gjerne kunne ha blitt jobbet lenge med på teknisk etat, og at det har vært en dialog mellom teknisk og utbygger over lang tid. Men problemstillingene kom sjelden opp på rådmannsnivå eller ordførernivå.

– Det hendte ofte at jeg som rådmann fikk kjennskap til saken to uker før den skulle behandles politisk, og formannskapet fikk den én uke før. De som har vært vitne til formannskapets sakspapirer, vet at det er massivt – mellom 500 og 1.000 sider. Det skal mye til å kunne sette seg ordentlig inn i saken og de samfunnsmessige konsekvensene i løpet av ei uke.

NUMMER TO I REKKEN: Lossius var rådmann under tre ordførere. Først Svein Roar Jacobsen, deretter Grete Ellingsen (til venstre) og til slutt nåværende ordfører Tove Mette Bjørkmo.

Som konsulent har han i mange saker hatt tidlig dialog med politikere for å finne kompromissene, forteller han.

– Jeg skal finne ut hvor langt man kan gå. Næringslivet ønsker seg alltid litt mer, så har du det offentlige som skal ta vare på sine krav. Men min erfaring er at ting sjelden er skrevet i stein, sier Lossius.

– Nettopp denne dialogen opplever både mine oppdragsgivere og politikerne mine som veldig positiv.

– Befriende

Lossius har altså på kort tid godt fra å være rådmann selv til å jobbe opp mot administrasjonen på vegne av næringslivet.

– Hvordan har det vært å havne på andre siden av bordet?

– Veldig befriende, for næringslivet er veldig profesjonelt. De er veldig tydelige i sine bestillinger. Sånn sett er oppdragene veldig klare, og det gjør det mye lettere. Samtidig, når jeg sitter der, har jeg av og til litt medlidenhet med dem som sitter på den andre siden, for de har så langt flere hensyn å ta.

Lossius omtaler seg selv som en slags tolk mellom privat næringslivet og kommunen.

– De har to helt forskjellige måter å snakke på. Kommunen bruker mange faguttrykk og henvisninger til paragrafer som næringslivet ikke er kjent med. Å måtte famle i den begrepsjungelen når man driver et lite firma, gjør at mange til slutt ikke gidder å holde på mer med søknader og skrinlegger heller prosjektene.

Ubehag?

Lossius har aldri før jobbet i det private næringsliv. Men han har hatt tett kontakt med næringslivet i sin tidligere jobb i Aetat, der han jobbet mye med arbeidsmarkedstiltak.

– Da var jeg nødt til å forstå prosessene i det private næringsliv. Jeg har altså hatt mye med bedrifter å gjøre og sånn sett fått en bedre forståelse av deres tenkning, selv om jeg ikke har jobbet i det private før selv. Jeg har uansett ikke opplevd overgangen fra offentlig til privat virksomhet som noe stort hopp.

– Men har du følt ubehag eller etiske kvaler av at du som tidligere rådmann plutselig sitter på andre siden av bordet?

– Nei, tvert imot. Jeg har sett på det som en styrke. I begynnerfasen var jeg veldig nøye på hvilke saker jeg selv har vært inne i som rådmann. Men rådmann er en funksjon, ikke en person. Saken går videre, uavhengig av hvem som er rådmann, svarer Lossius.

Men i begynnelsen av konsulentkarrieren var det et par saker han tok en reservasjon i.

– Da ga jeg beskjed til næringslivet om at jeg måtte sjekke om den andre siden opplevde det som problematisk eller ikke at jeg var inne i saken. Jeg fikk beskjed om at så lenge en er bevisst på det, går det greit.

Han sier den største saken han har hatt som konsulent til nå, er oppfølgingen av Strandskog næringsområde.

– Den saken har jeg ikke hatt noen ting å gjøre med som rådmann, så det har gått veldig bra.

– Ikke bitter, nesten mer takknemlig

Vi går tilbake til tiden i kommuneadministrasjonen. Lossius tiltrådte som rådmann i Sortland i 2010, med åremål på seks år. Stillingen skulle med andre ord vare frem til 31. august i fjor.

Men Lossius ba allerede i november 2015 om å få fratre som rådmann etter et møte med ordfører Tove Mette Bjørkmo og varaordfører Karl Eling Nordlund.

Lossius hadde på forhånd bedt om møtet, ettersom han etter kontrakten hadde krav på å få en tilbakemelding innen ett år før åremålet utløper. Beskjeden fra Bjørkmo og Nordlund til både Lossius – og media i etterkant – var at beslutningen var tatt ut fra en helhetsvurdering.

Lossius sier han aldri fikk en ordentlig begrunnelse for at kommunen ikke ønsket å ha ham med videre.

– Er du bitter?

– Nei. For meg er dette historie. På en måte takker jeg for at det ble slik. Jeg startet med noe nytt, og jeg har faktisk aldri hatt det bedre enn nå.

– Du føler altså ingen bitterhet?

– Nei, overhodet ikke. Det var prosesser som ble kjørt der og da, ferdig med det. Nå er det nye løp. Nå som jeg er blitt tatt så godt imot av næringslivet at firmaet går rundt, og jeg ser gode muligheter fremover, savner jeg faktisk ikke det offentlige og den faste jobben.

– Men kommer du noen gang til å søke en rådmannstilling igjen?

– Man skal være forsiktig med å si aldri, men jeg klarer ikke å se at jeg i overskuelig fremtid skal søke en offentlig stilling. Til det er markedet jeg har begynt i for stort til at jeg kommer til å gå tom for oppgaver med det aller første. Jeg gjør noe jeg synes er kjempegøy og har hver dag masse gode dialoger med næringslivsfolk. Det i seg selv er veldig stimulerende.

FORTSATT GOD STEMNING: Fra et formannskapsmøte i 2015 der Rolf Lossius fortsatt var rådmann. i Sortland startet, her ved: Til venstre ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap), til høyre opposisjonsleder Silvia Ovik (H). Foto: Gaute Bergsli

Enighet på rådmanntreff om veien videre

Selv om han trolig aldri blir rådmann igjen, var han for en drøy måned siden på en samling med seks andre tidligere rådmenn i Sortland.

De diskuterte blant annet veien videre for Sortland og Vesterålen.

– Vi trakk opp hvor viktig det er at Vesterålen går sammen om en felles næringsplan. Sortland kommune skal nå gå i gang med en næringsplan. Den skal kun ha et vesterålsperspektiv. Vi mener det ikke er godt nok. Hele Vesterålen burde vært med på næringsplanen. Det var alle vi tidligere rådmannen samstemt om, sier Lossius.

Han trekker blant annet frem Andøy, som har en stor tømmerkai i Risøyhamn og havn på Andenes på gang.

– Uansett utfallet til Andøya flystasjon, skjer det mye spennende i Andøy. Men det må ses i sammenheng med knoppskytinga som skjer ellers i næringslivet i Vesterålen, mener Lossius, som jobber mye på Myre som konsulent og trekker frem stedet som en motor for fremtidige inntekter i hvitfisknæringa.

– Jeg er helt fascinert over hvor innovative de er i fiskeribransjen på Myre. Hvis man skal bygge opp fiskeindustrien på Andøya uten å ha en sterk relasjon ut mot Myre, går de glipp av veldig mye.

RÅDMANNSKONTORET: Lossius jobbet som rådmann i litt over fem år, fra 2010 til 2015. Her jobber han med 2014-budsjettet. Foto: Hanna Huglen Revheim

Han ser på Vesterålen som næringsklynge for hvitfisk. Når distriktet blant annet også har to store oppdrettsselskap, mener han all kompetansen bør deles.

– Klynga i Vesterålen kan alt innenfor fisk, og det finnes kanskje ikke maken til i verden. Men hvor flink er man til å markedsføre det? Slike ting satt vi tidligere rådmennene og diskuterte – og vi var alle enige om at en felles næringsplan for Vesterålen er veien å gå.

Startet eiendomsselskap

Det er ikke bare konsulentjobben som gjør at Lossius er mye på Myre for tiden.

I år har han har vært med og starte opp eiendomsselskapet Klotind Eiendom AS sammen med Øksnes-fisker Mikael Steffensen.

– Jeg ble forespurt om å bli med i et møte med Mikael. Det kom rimelig fort til et spørsmål om jeg ville starte et eiendomsselskap sammen med ham. Det sa jeg ja til.

De stiftet selskapet i midten av mars, men foreløpig er det lite konkret som har skjedd til nå.

– Vi har bestemt oss for å jobbe langsomt opp og ser nå på mulighetene. Vi mener Myre er et veldig spennende sted. Med Steffensens bakgrunn har vi en god dialog med fiskeribransjen, som ser at det er et stort behov for boliger i miljøet, blant annet for sesongarbeidere.

Han mener kvaliteten på boligene som tilbys for sesongarbeidere ikke alltid er like god.

– Gode boliger er viktig for Myre, som et vekstområde. Spesielt for sesongarbeidere. Boforhold og trivsel har mye å si for at du faktisk ønsker å komme tilbake og jobbe – og for at du kanskje drar med deg familien dit senere.

PARTNER: Øksnes-fisker Mikal Steffensen har slått seg sammen med Lossis for å satse på eiendomsselskap. Foto: Dag Erlandsen

Lossius mener at med alle de spennende planene som ligger i fiskeindustrien, ser han ikke bort ifra at mange sesongarbeidere etter hvert får tilbud om helårsjobb.

– Da gjelder det å være tidlig ute og få bygd opp boliger, slik at man både gir kvalitetsboliger til de midlertidige arbeiderne, for det markedet er sprengt i dag, og boliger til de som skal kjøpe for første gang.

– Nå slipper jeg dårlig samvittighet

Klotind Eiendom søkte nylig Øksnes kommune om å få kjøpe tomt til et større boligprosjekt, men Lossius har ellers ikke ønsket å si noe konkret om prosjektene de jobber med.

– Men har du tid til å jobbe i to selskaper samtidig?

– Ja, svarer Lossius kontant og utdyper:

– Fra å være rådmann, der jeg jobbet «24/7», har jeg mye fritid nå. Jeg har masse å gå på. Foreløpig er vi fortsatt bare på sonderingsbiten i Klotind Eiendom, så akkurat det har ikke vært så krevende tidsmessig. Innenfor Alpha har jeg det stort sett bare gøy, og jeg har mye fritid. Det hadde man sjelden som rådmann.

– Og det bidrar til at du aldri har hatt det bedre enn nå?

– Ja, nå kan jeg gå en tur på heia uten at jeg har dårlig samvittighet fordi det er noe annet jeg heller burde ha gjort. Jeg har aldri vært i bedre form enn jeg er nå. Jeg har fleipet til kona at om jeg sluttet i offentlig sektor og kommet i god form.