– Vi nådde fjorårets omsetning i juli, sier Marit Asbjørnsen ved sjøhussenteret på Sortland til VOL.

Hun tror at omsetningen i år kommer til å overstige fjoråret med 25-30 prosent når året er omme.

Øker

Tidligere i dag meldte VOL at antallet hotellovernattinger i Vesterålen er lavere enn i fjor. Likevel øker antallet overnattinger fordi campingplasser og hytter går opp.

Sommeren i år var ikke veldig god. Vesterålen Reiseliv mener at fallet i antallet hotellovernattinger i år kan tilskrives været og at flere kjøper overnatting via appen til Airbnb.

Marit Asbjørnsen sier at det er vinteren som har gitt vekst.

– I vinter var vårt an fullbooket mange ganger. I sommer, særlig i juli, hadde vi ledig kapasitet, sier hun.

Selv om statistikken ikke er på Vesterålens side, er det flere som tror at det blir pen vekst i årene som kommer.

Foto: Marius Birkeland

Nordlysturister

De siste årene har veksten først og fremst kommet fra vinterturismen. Det gjelder også Asbjørnsens bedrift, som satser tungt på nordlysturisme.

I november reiser hun til Kina for å skaffe enda flere turister. Sjøhussenteret er med i klyngeprogrammet Lønnsomme Vinteropplevelser. Ti bedrifter skal til Kina på en ukestur. Marit Asbjørnsen er den ene deltakeren, og kysthotellet på Stokmarknes skal også til Kina med en deltaker.

– Jeg drar ditt med skrekkblandet fryd. Det er en ny kultur, og det er en ny måte å kommunisere på. Jeg synes det er artig at vi kan nå ut i verden fra vårt lille hjørne av kloden, sier Asbjørnsen.

Det kinesiske markedet er stort, og det er forventet at mange kinesere vil komme til Norge som turister i årene som kommer.