Søndag skrev VOL om saken hvor Vill & Vakker har søkt om dispensasjon for å lage en trapp i bygget de skal flytte inn i neste måned. Det gamle bygget i Torggata på Sortland har i dag inngang bak bygget. Vill & Vakker ønsker å lage ei trapp i front av bygget, som også er universelt utformet.

Foran formannskapet på torsdag er administrasjonen positiv til å gi dispensasjon, men de krever en utvidelse av fortauet og at regningen for dette betales av tiltakshaver selv.

– Prinsippet her blir helt feil. Her er det en privat aktør som ønsker å generere aktivitet i sentrum. Så må de anlegge fortau langs hele Torggata. Det blir helt feil. En kan nesten mistenke kommunen for å forsøke å utnytte situasjonen.

– Selv større og mer robuste firma vil få utfordringer med å ta kostnadene som nå kommunen ønsker å velte over på et lite firma.

- Var positive

Lossius sier at i prosessen opp mot innstillinga i saken, som kom forrige uke, så var kommunen udelt positiv.

Han sier byggesaksbehandler var positiv, sammen med byakitekt til en dispensasjon.

– Intensjonen her er å generere aktivitet i et gammelt bygg i sentrum. Helt i tråd med byplanen og politikernes intensjoner. Og Sortland kommune ved eiendom som eier av fortau var positiv. Alt var positivt når vi overlot saken til sluttbehandling fra saksbehandler, forteller Lossius.

Så, 13.12.07 fattet kommunen vedtak på egen reguleringsplan for kvartal 13 med utvidet bredde på fortau som eies av kommunen selv.

Ifølge Lossius ble det ikke gitt noen informasjon fra kommunen om endringer i vilkår i saken. Tiltakshaver så dette først da sakspapirene ble offentlige.

Universell utforming

Et av hovedargumentene for etableringen av trapp foran bygget, i tillegg til det rent estetiske, er å få et inngangsparti som er universelt utformet. Det lar seg ikke gjøre med dagens adkomst på baksiden.

– Er det ønskelig fra kommunen sin side å la bedrifter etablere inngangspartier på baksiden av huset, uten mulighet for universell utforming?

– Ingen planer

Torgeir Tobiassen, kommunalsjef teknisk, er den som svarer på kommunens vegne da VOL spør hva som er bakgrunnen for kommunen holdning i saken.

I en e-post til VOL skriver han:

– Sortland kommune har hverken prosjektert eller kostnadsberegnet noen utvidelse av fortau i forbindelse med søknaden. Følgelig foreligger det ikke noe grunnlag for å realitetsbehandle kostnadsoverslaget det vises til, skriver han før han fortsetter;

– Sortland kommune har ingen planer om å utvide det aktuelle fortauet. Dersom utbygger ønsker å utvide fortauet for å få etablert prosjektert og planlagt trapp, så må utbygger påregne å bekoste nødvendige endringer selv.

Hele saksfremlegget kan du lese her