Ove Orvik holdt nylig foredraget Kystspråk på Island, og det vekket stor interesse, han ble intervjuet av islandsk riksfjernsyn.

Er det likheter i språket til folk som bor langt fra hverandre, men ved det samme havet? Det var et av spørsmålene Ove Orvik stilte seg da han begynte å  sammenlikne kystspråk i tre regioner, nemlig  Vesterålen, Romsdal og Aust- Island.

– Har fiskeriene påvirka ordgeografien? Dette forteller Orvik mer om på Sortland museum førstkommende torsdag.  Han vil også se på endringer i ordforrådet over tid¨, ifølge ei pressemelding fra Museum Nord.

Vesterålinger utvandra til Island

Det har alltid vært kontakt mellom folk langs kysten og over havet. Vi veit blant anna om vesterålinger som utvandra til Island i landnåmstida. I nyere tid har folk på Aust-Island, på Nordvestlandet og i Vesterålen ikke sjelden møttes på fiskefeltene.

Orviks undersøkelse viser at språket i de tre regionene har mange felles ord, men også at det er forskjeller mellom generasjonene.

Kystkultur meir enn fiske, blant anna blei  matkulturen påvirka av de råvarene en hadde tilgang på. Hva som var fisk og ufisk varierte for eksempel mellom regionene. De besøkende vil få smakebiter på mattradisjoner fra Island.

Fiskeméder på yttersida

Besøkende får også anledning til å se utstillinga «Médlaus mann er matlaus»,  om fiskeméder på yttersida av Vesterålen. Den viser også  noen  av de språklige tradisjonene knytta til fisket i regionen vår. Oviks prosjekt blir også presentert i et hefte som det blir mulig å kjøpe på museet.

Orvik er oppvokst i en fiskerfamilie i Romsdal og har bodd i Vesterålen i over tjue år, der han er lektor med nordisk hovedfag på Sortland videregående skole.  Han har besøkt Øst- Island flere ganger, og også tidligere arbeidet med sammenlignende språkundersøkelser.

Prosjektet Kystspråk er støtta av Vesterålen kulturutvalg.

Ove Orvik Foto: Innsendt