I går uttalte Geir Jørgensen, avdelingsdirektør for vedavdelingen i Midtre Hålogaland i Statens Vegvesen at Vesterålsgata ville vært ferdig finansiert ved å ta i bruk bompenger.

I en svar til den saken uttalte ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo, at hun selv hadde argumentert for bompengefinansiering i formannskapet, men at det ikke hadde latt seg gjennomføre.

Silva Ovik Marhaug sier onsdag kveld til VOL at hun reagerer på ordførerens uttalelser.

– Det første som slår meg er at ordføreren jobber for Nordland fylkeskommune, og ikke Sortland kommune. Hennes uttalelser tyder på det. Greit nok, hun har jobbet i systemet tidligere, men nå er hun ordfører i Sortland og da må hun tale kommunens sak, sier hun og fortsetter;

– Vi har et kommunstyrevedtak på at vi ikke skal ha bompenger for å finansiere oppgradering av Vesterålsgata. Da må ordføreren være lojal mot det vedtaket og heler finne andre løsninger. Jeg synes det begynner å bli hennes svar hver gang hun støter på problemer at brukerfinansierte løsninger er veien å gå.

– Alternative modeller

– Men om ikke bompenger, hva skal man da gjøre for å få realisert oppgraderingen?

– En må se på andre modeller. En modell er at Sortland kommune kan være med å medfinansiere veien sammen med Nordland Fylkeskommune. Det er én måte å gjøre det på. Om en hadde gått for ei slik løsning, ville det likevel være viktig å huske på hvem som er veieier. Det er Nordland Fylkeskommune.

– Jørgensen ikke politiker

Ovik reagerer også på Jørgensens uttalelser.

– Jeg får bare forstå hans uttalelser som at de er på vegne av Nordland Fylkeskommune. For han er ikke en politiker og Statens Vegvesen er ikke en politisk organisasjon. Jeg stusser på uttalelsene, men velger å ta de på den måten at de kommer på vegne av fylkeskommunen.

– Uante konsekvenser

– Hvorfor er Høyre imot bompengefinansiering, sånn rent annet enn rent ideologisk?

– Det er uante konsekvenser av å legge en bompengering ved Sortland. Vi har ikke utredet det. Vi vet ikke hvordan det vil påvirke innbyggerne eller næringslivet. Sistnevnte er viktig å huske på. For Sortland er en handelsby og et handelssenter og det er viktig å ha med seg. I tillegg vil jeg si at det rent prinsipielt blir feil at pendlerne som bor utenfor Sortland daglig skal være med på et spleiselag i en kommune de ikke bor i, sier Ovik Marhaug.

– Viser utydeligheten

Bjørkmo gikk i en sak onsdag kveld til motangrep på Ovik Marhaug i en sak på VOL. Ovik Marhaug skyter nå tilbake.

– Tenker når jeg ser tilsvaret hennes der hun sier hun er ute og fronter Sortland AP sitt syn så understreker bare det den uklarheten hun har av rolleforståelsen av når hun er ordfører og ikke., sier hun og fortsetter;

– Jeg mener hun ved å gi tilsvar at det er Sortland AP sitt ståsted har uklar forståelse for når hun er ordfører og når hun er ute som representant for partiet sitt.

Ovik Marhaug mener saken er viktig for Sortland og at Bjørkmo dermed gjør feil når hun tar på seg Ap-hatten.

– Her skal hun være ordfører og jobbe frem Vesterålsgata. Denne saken synliggjør veldig at hun ikke har politisk flertall. Jeg representerer det største partiet i Sortland og jeg vil si at jeg er tilgjengelig for å være med på møter med Vegvesen og andre instanser om Vesterålsgata.