Onsdag ettermiddag fikk samtlige kommunestyrerepresentanter i Sortland tilsendt et samordna forslag fra Høyre, Frp og SV, som sammen har et flertall i kommunestyret.

Dette er nok den viktigste planen vi behandler i kommunestyret i år, som gjelder mange innbyggere. Målet er at det skal oppleves så enkelt som mulig å etablere seg i Sortland, både med næring og med bolig, sier Høyres Silvia Ovik Marhaug.

Deres samordna forslag ligger an til å bli vedtatt på kommunestyremøtet torsdag.

Færre reguleringer

Forslaget som trolig blir vedtatt er for omfattende til å gjengi i sin helhet, men av viktige ting, kan følgende nevnes:

  • Det opprettes ikke hensynssoner for landbruk, reindrift, kulturminner/kulturmiljø, friluftsområde og naturområde.

  • Oppføring av tilbygg, garasje, veranda, uthus, oppgradering av VA-anlegg for eksisterende bolig og fritidsbebyggelse, krever ikke reguleringsplan.

  • Stryking av en formulering om at det kun tillates én fritidsbolig per eiendom.

  • Fjerning av tomtegrensa på 2,5 dekar i områder for spredt boligbebyggelse, og 2 dekar i området for spredt fritidsbebyggelse.

Kringelen kan fortsette

Kommunestyret ligger an til å gå inn for å myke opp rådmannens og formannskapets anbefalinger om Kringelen-driften. I deres innstilling lå det blant annet inne en formulering om at driften måtte stoppes i perioden 1. januar til 30. april, for å ta hensyn til reindrifta i området. De krevde også en reguleringsplan for området.

I det trolige vedtaket står det i stedet at reguleringsplan kreves for nye masseuttak, eller for «vesentlig utviding» av eksisterende masseuttak.

I tillegg myker de kraftig opp formuleringene om reindrift. Den nye formuleringa lyder: «I den utstrekning det foreligger lovlig adgang for reinen til å ferdes ved eller i nærheten av masseuttakene på Kringelen og Kjerringnesdalen, eller det eksisterer en tradisjonell flyttelei i samme område, jfr. reindriftslovens § 22 første ledd, må driften av masseuttakene tilpasses flytting av rein gjennom området.»

Vil unngå dispensasjon

Høyres Silvia Ovik Marhaug sier deres hovedmål har vært å forenkle reguleringsplanen, og hindre at den blir for inngripende.

Vi har vært relativt tett på med arealplanen. Det vi har sett de siste årene, er at vi har sittet i formannskapet og gitt mange dispensasjoner, fordi den gamle planen er utdatert og ikke bra nok, sier Marhaug.

Marhaug sier de ønsker å forenkle reguleringene for å forhåpentligvis få færre dispensasjonssaker i årene framover.

Det har vært uheldig at man hele tiden må dispensere fra en plan. I utgangspunktet skal man forholde seg til planen, og den skal fungere. Det gjør ikke den vi har nå, og vi håper den nye blir bedre. Men da må vi ikke gå inn og gjøre så mye bestemmelser, så det blir vanskeligere for folk flest, sier hun.

Flere andre trakk under møtet også fram et ønske om å slippe like mange dispensasjonssaker som en begrunnelse for endring i planen rådmannen foreslo.