Flere vesterålsbåter er i disse dager på fiske etter NVG-sild, både «Kamilla G» og «Gunnar K» fra Myre, «Ketlin» fra Sortland og «M. Ytterstad» fra Lødingen har rapportert inn fangster på mellom 150 og 900 tonn de siste dagene.

Til neste år får de trolig fiske langt mindre NVG-sild enn i år. Forskerne mener bestanden er nedadgående. Mens Det internasjonale havforskningsrådet hadde et kvoteråd for NVG-sild inneværende år på 646.075 tonn, er kvotetilrådningen for neste år nå på 384.197 tonn NVG-sild. I år er Norges andel av denne kvota 67 prosent.

Det ligger dermed an til en vesentlig nedgang i sildekvotene neste år. Onsdag og torsdag denne uka møtes fiskeriforvaltninga, næringa og interesseorganisasjoner til det årlige reguleringsmøtet, hvor det skal diskuteres hvor mye fisk som kan suges over ripa i 2018.

Sett lite sild

Svein Vollen fra Frøskeland i Sortland eier ringnotbåten «Ketlin». Han og mannskap har nå kurs nordover etter et par turer etter NVG-sild i Norskehavet. Vollen tror forskerne gjør rett i å be om reduksjon i kvotene.

– Jeg tror ikke det er så urimelig det de har lagt seg på. Vi har ikke sett mye sild der vi har vært, sier han og uttdyper:

– Det er mulig vi ikke har vært på de rette plassene, men det virker å være noe rart med hele bestanden. Det som fiskes i sør og vest er stor sild, men i nord er den av mindre størrelse. Det som skulle vært i mellom, finner vi lite av, sier Vollen.

De har én tur igjen før de er ferdig med NVG-sildekvota på 1200 tonn.

– Vi har hatt to turer nå i høst med 300-400 tonn på hver, og har fisket på 66-graden rundt fire grader øst. Nå er vi på tur nordover for å fiske sild av mindre størrelse. Vi har noen kjøpere som ønsker seg mindre sild, forteller han.

Dårlige sildepriser

Mye sild i markedet har presset prisene ned. Vollen forteller at de i fjor leverte fangster til 8,11 kroner kiloet, i høst har prisene vært halvert til i underkant av 4 kroner kiloet.

– Prisene har vært veldig dårlig, men jeg har tro på en økning dersom kvotene går ned til neste år, sier han – og er slett ikke pessimistisk med tanke på situasjonen.

Bransjeorganisasjonen Sjømat Norge uttalte for et par uker siden at det er vanskelig å skape verdier når sildekvotene spretter opp og ned raskere enn markedene klarer å tilpasse seg. De mener det derfor må ses nærmere på det såkalte høstingsregelen, og si noe om hvor store endringer som maksimalt kan være i kvotene fra år til år. Vollen sier at svigninger er en naturlig del av fisket.

– Jeg har fisket sild i 30 år, har vært med på både opp- og nedturer, og svigningene er en helt naturlig del av det. Det er naturen som styrer, sier han.

Når siste rest av NVG-sildekvota er tatt har mannskapet om bord «Ketlin» én tur og 390 tonn Nordsjøsild å få i båten før de tar juleferie.